SAMBUTAN MAWLID 1430H, TUAN HAJI AYYUB, MASJID KG LIKAS DAN WARISAN PUTIH

Alhamdulilllah mawlid tahun ini disambut dengan meriah.Tahun ini sambutan Mawlid bagi saya bermula dengan pengisian yang cukup berkesan oleh Tuan Haji Ayub yang disampaikan di surau Austral pada hari Jumaat malam Sabtu 10 R.Awwal bersamaan 7 Mac 2009. Secara peribadi ini kali kedua saya mendengar ceramah dari Tuan Haji Ayub yang merupakan bekas Paderi yang memeluk Islam. Kali pertama di masjid negeri beberapa tahun yang lalu. Tuan Haji Ayub seorang tokoh dakwah yang perlu dicontohi oleh pejuang-pejuang Islam, apa tidaknya sudah berpuluh kampung di Sarawak memeluk Islam ditangan beliau, bagaimana dengan kita? Tidak hairanlah beliau dianugerahkan sebagai tokoh Maal Hijrah dan tokoh dakwah negeri Sarawak moga Allah memanjangkan usia beliau…Amin

Tuan Haji Ayub terkenal sebagai seorang yang setia dengan agama kristian sejak dari zaman remaja dan pernah belajar satu sekolah dengan Pak Lah dan DSAI. Kesetiannya kepada agama kristian menyebabkan beliau dihantar belajar ke Jerman dan beberapa negara lain untuk mendalami agama kristian sehingga kitab old testament dan new tesment yang disifatkan oleh tuan Hj. Ayub sebagai kitab lucah yang memberi gambaran yang tidak baik terhadap nabi-nabi seperti tuduhan Nabi Nuh minum arak dan berzina dengan anak perempuan sendiri….pernyataan ini memang benar sekali kerana saya pernah membaca kisah ini dalam kitab bible versi Arab yang saya perolehi semasa saya pergi ke pejabat gereja( Idarah Kanisah) di bandar Amman bersama sahabat senior yang saya kagumi Dr.Azhar Ariffin, sekarang pensyarah di IKM, Petaling Jaya dan aktivis jemaah di kawasan Lembah pantai.

Setelah berada dalam agama kristian sehingga menjadi paderi yang diberi kuasa pengampunan peringkat antarabangsa, dan perasaan simpati Hj. Ayub terhadap orang Islam di kampungnya yang sangat baik berbanding dengan masyarakat kristian di Barat, pernah sekali beliau melawat seorang tua yang sakit yang tinggal di tingkat lima, melalui perjalanan yang sukar tetapi seteguk air pun tidak diberi…berbanding orang-orang Islam di Kampungnya di Bukit Pelanduk, Bukit Mertajam sangat baik, contohnya sepanjang bulan Ramadan walaupun orang Islam berpuasa tetapi mereka menghantar makanan ke rumah tuan Haji Ayub sehinggakan satu bulan mereka tak perlu memasak..dan banyak lagi yang lain yang disebut oleh tuan Haji Ayub. Dalam kristian hanya orang yang di Baptais sahaja layak masuk syurga. Haji Ayub pada masa itu berasa kasihan, mengapa orang-orang Islam di kampungnya yang baik tidak masuk kristian supaya mereka boleh masuk syurga. Haji Ayub berdoa mengikut cara kristian supaya orang kampungnya diselamatkan. Menurut Hj. Ayub dalam ajaran kristian, paderi-paderi sembahyang lima kali sehari dan dalam musim perayaan mereka sembahyang enam kali. Sembahyang tersebut ialah:
(a)Matudin yang dilakukan pada awal pagi dengan melakukan meditasi membaca dan menghayati bible selama setengah jam
(b) Lawdeth selama 10 minit paderi bercakap dengan roti yang dianggap sebagai badan nabi Isa
(c) Sextus yang dilakukan pada jam 12.00
(d)Nonee pada jam 4.00 petang
(e)Vesper pada jam 6.00 petang selama setengah jam dengan bertasbih 53 kali antaranya memuji Maryam
(f)Comply sebelum tidur.

Kerana simpati dengan orang-orang Islam tuan Hj.Ayub keluar ke gereja ketika paderi-paderi lain tidur selama 6 bulan meminta supaya diberi petunjuk sehinggalah beliau tertidur dalam gereja dan terdengar suara meminta beliau belajar tentang Islam.

Dari peristiwa itu, tuan Hj.Ayub meminta kebenaran dari pihak gereja di Jerman, untuk mengkaji tentang Islam untuk menyelamatkan orang-orang islam di kampungnya dan beliau telah dihantar untuk belajar dalam bidang teologi perbandingan agama dan tertarik dengan sejarah nabi-nabi dan khususnya nabi Muhammad s.a.w dan peristiwa ini akhirnya membawa beliau kepada Islam…

MASJID KG.LIKAS

Pada malam 12 Rabiulawwal Ahad malam Isnin saya dijemput oleh Tuan Hj.Nahar untuk menyampaikan ceramah sempena Mawlidrurrasul di masjid Jamek Kg.Likas .Selama lebih kurang lapan tahun saya menjejakkan kaki di negeri Sabah, inilah kali pertama saya berceramah di masjid ini. Antara topik yang saya bincangkan keistimewaan 12 Rabiulawwal dan hari Isnin, adakah nabi s.a.w menyambut Mawlidurrasul dan diakhiri dengan kisah cinta Saidina Umar r.anhu terhadap rasul s.a.w. Berdasarkan pengamatan yang saya lakukan dari pembacaan saya memang nabi s.a.w dan para sahabat tidak pernah menyambut hari kelahiran baginda s.a.w , begitu juga pada zaman Saidina Umar cadangan untuk menjadikan hari kelahiran nabi s.a.w sebagai permulaan takwim Islam tidak diterima, berdasarkan kepada ceramah yang saya dengar di zaman persekolahan dahulu dalam satu ceramah mawlid nabi s.a.w di kampung saya orang yang pertama menyambut mawlid nabi s.a.w ialah panglima Salahuddin al-Ayyubi yang menjadikan mawlid sebagai sumber untuk membakar semangat tentera Islam pada masa itu yang sedang berhadapan dengan tentera salib tetapi saya tidak pula mengkaji fakta ini. Semasa membaca hadith dalam kitab Sohih Sirah Nabawiyah karangan guru saya, Syaikh Ibrahim al-Aliyy saya bertemu dengan hadith yang sohih yang diriwayatkan oleh Imam Muslim tentang sebab nabi berpuasa pada hari Isnin, nabi menyebut: “Hari tersebut aku dilahirkan dan aku menerima wahyu” HR Imam Muslim, Kitab Puasa: Bab sunat Berpuasa 3 hari setiap bulan, hadith no. 1162 dan Abu Dawud hadith no.2426.
Sekiranya nabi berpuasa setiap hari Isnin kerana mengingati hari kelahirannya, maka apalah salahnya bagi kita menyambut mawlidurrasul dengan pengisian-pengisian yang tidak bertentangan dengan syarak yang menyuntik semangat cinta terhadap rasul s.a.w Cuma yang perlu diperbaiki kepada masyarakat yang berarak dari Padang Merdeka ke wisma MUIS alangkah baiknya kiranya mereka akhiri perarakan itu dengan solat jemaah di masjid negeri atau di tempat-tempat lain.

Berhubung keistimewaan hari Isnin pula, hari Isnin merupakan hari kelahiran nabi, hari nabi mengangkat Hajar al-aswad apabila hajar al-Aswad berubah kedudukannya semasa Mekah dilanda banjir, hari nabi menerima wahyu, hari nabi keluar dari Mekah untuk berhijrah, hari nabi s.a.w sampai di Madinah dan hari nabi s.a.w bertemu dengan kekasihnya.

MAWLID NABI S.A.W WARISAN PUTIH

Ini kali kedua saya bersama keluarga ini, keluarga Imam Amiruddin, Imam Rawatib masjid negeri menyambut mawlidurrasul. Kali pertama tahun lepas pada 12 Rabiulawwal 1429H/20 Mac 2008 dan tahun ini kali kedua pada 12 Rabiulawwal 1430H/9 Mac 2009. Sambutan ini di adakan di dewan Perhimpunan Wanita Sabah, berhampiran Taman Sempelang. Sambutan ini agak istimewa kerana mawlidurrasul dijadikan peluang untuk menjalinkan silaturrahim antara saudara mara . Program diisi dengan bacaan doa, berzanji selawat dan saya memberi tazkirah selama dua puluh minit. Tazkirah saya kali ini berkaitan kisah Muadz bin Jabal yang sangat sedih kerana tidak tahu tentang kewafatan rasul s.a.w, pada waktu itu Muadz menjadi utusan nabi di Yaman, maklumlah pada masa itu perhubungan susah, Muadz hanya mendapat isyarat tentang kewafatan nabi s.a.w melalui mimpi, kemudian beliau ke Madinah untuk mendapatkan kepastian. Program diakhiri dengan persembahan Marhaban oleh kaum ibu yang diketuai oleh ustazah Hjh.Elfi isteri Ustaz Hj.Muchlis.Semoga perasaan cinta kita terhadap nabi s.a.w bertambah.

Destinasi saya berikutnya ialah di Taman Sempelang ialah ceramah di surau Nahdah al-Ilmiyyah pada malam ini 14 Rabiulawwal Selasa malam Rabu 10/3/2009 selepas maghrib.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s