Perjalanan I Ke Makam Muadh bin Jabal r.anhu

Destinasi pertama kami ialah ke makam Muadh bin Jabal yang terletak kira-kira 20 KM dari rumah saudara Jamil. Sebelum tiba di makam Muadh bin Jabal kami bertemu dengan papan tanda bertulis ‘ Ini tempat berlakunya peperangan Hittin.’ Peperangan Hittin merupakan peperangan antara tentera islam melawan tentera Salib pada zaman salahuddin al-Ayyubi.

 

Makam al-Sahabiyy al-Jalil Muadh bin Jabal

Makam al-Sahabiyy al-Jalil Muadh bin Jabal radiyallahanhu

Ketibaan kami disambut oleh pak cik penjaga masjid dan beliau telah memberi penerangan kepada kami tentang Saidina Muadh bin Jabal. Turut terkorban dalam peristiwa Taun Amwas ialah anaknya Abdul Rahman dan dua isterinya.

Makam anajamda Muadh Abdul Rahman bin Muadh r.anhuma

Makam anakanda Muadh Abdul Rahman bin Muadh r.anhuma

Banting di pintu makam Muadh yang disediakan oleh Kementerian Wakaf dan Haji Jordan menerangkan tentang riwayat Muadh bin Jabal r.anhu

Banting di pintu makam Muadh yang disediakan oleh Kementerian Wakaf dan Haji Jordan menerangkan tentang riwayat Muadh bin Jabal r.anhu

TERJEMAHAN

 

KETURUNAN: Beliau ialah Muadh bin Jabal bin Aus al-Ansari al-Khazraji(..Berketurunan suku al-Khazraji)

IBU: Hind binti Sahl dari suku Rifa’ah

ISLAM: Memeluk Islam semasa berusia 18 tahun. Beliau antara al-Sabiqun al-Awwalun(yang awal memeluk Islam)

PERJUANGAN: Terlibat dalam perjanjian Aqabah(kedua) bersama 70 orang Ansar, menyertai peperangan Badar semasa berusia 20 tahun. Beliau turut serta dalam peperangan Uhud, Khandaq dan peperangan-perangan yang lain. Rasul s.a.w telah mempersaudarakannya dengan  Ja’afar bin Abi Talib r.anhu(Jaafar al-Tayyar). Beliau juga terlibat dalam usaha pembukaan Syam(sekarang Jordan dan Syria) pada zaman khalifah Umar bin al-Khattab r.anhu

SIFAT: Seorang pemuda yang pemaaf, segak, pemurah, tinggi, putih, berambut kemas, mata yang besar, rambutnya kerinting, bermata hitam, giginya yang bersinar, apabila bercakap seolah-olah keluar dari mulutnya cahaya dan permata.

KELEBIHAN: Beliau antara sahabat yang menghafaz al-Qur’an, berperanan dalam mengumpul al-Quran(pada zaman Abu Bakar dan Umar r.anhuma) dan antara sahabat yang menjadi rujukan dalam pengajaran al-Quran. Nabi s.a.w bersabda;

”Ambillah al-Qur’an dari empat orang; Ibnu Mas’ud, Ubay, Muadh dan Salim Mawla Abu Huzaifah.

 

Beliau antara sahabat yang memberi fatwa pada zaman rasul s.a.w. Nabi s.a.w berkata tentangnya: Orang yang  paling tahu tentang halal dan haram ialah Muadh bin Jabal.

 

Pada tahun ke-10 Hijrah Rasul s.a.w telah menghantarnya ke Yaman sebagai kadi, guru dan ahli fikah selepas Haji Wida’(haji terakhir yang dilakukan oleh rasul s.a.w). Dia terus berada di sana sehingga selepas kewafatan rasul s.a.w.

 

Saidina Umar r.a banyak berbincang dengannya tentang masalah fikah dan memuji Muadh dengan berkata:

”Siapa yang inginkan ilmu fikah maka berjumpalah dengan Muadh”

Beliau pernah sampai di Baitil Maqdis dan menyaksikan perjanjian Umar(membebaskan Palestin)

 

PESANANNYA: Saidina Muadh r.anhu  berkata:

Belajarlah apa-apa sahaja yang kamu ingin belajar, Allah s.w.t tidak akan memberi manfaat dari ilmu tersebut sehinggalah kamu beramal dengannya.

 

KEWAFATAN: Saidina Muadh r.a antara sahabat yang diuji dengan Taun Amwas yang tersebar di negara Syam, menyebabkan beliau syahid dengannya, begitu juga dua isterinya dan anaknya Abdul Rahman pada tahun ke-18 Hijrah(639M) semasa berusia 38 tahun…

 

Berikut adalah riwayat hidup Saidina Muadh bin Jabal yang saya ambil dari sumber wikipedia sebuah ensklopedia bebas di internet:

http://ms.wikipedia.org/wiki/Muaz_ibn_Jabal

Muaz ibn Jabal

Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.

Lompat ke: pandu arah, gelintar

Mu’az ibn Jabal adalah sahabat nabi yang berbai’at kepada Rasulullah sejak pertama kali. Beliau juga termasuk sebagai salah seorang daripada sahabat Nabi yang pertama kali masuk Islam (Assabiqunal Awwalun). Berasal dari Yathrib.

Atas usaha Mus’ab ibn Umair, Muaz memeluk Islam sebelum peristiwa Hijrah. Beliau memiliki wajah yang tampan, matanya hitam dan berambut kerinting. Di kalangan para penduduk Yathrib, Muaz merupakan seorang pemuda yang bijak.

[sunting] Kelebihan

Mu’az terkenal sebagai cendekiawan dengan wawasannya yang luas dan pemahaman yang mendalam dalam ilmu fiqh, dan bahkan Rasulullah menyebutnya sebagai sahabat yang paling mengerti yang mana yang halal dan yang haram. Mu’az juga merupakan duta besar Islam yang pertama kali yang dikirim Rasulullah. Hadith baginda mengenai kelebihan Muaz;

“Orang yang paling mengetahui halal dan haram di kalangan umatku adalah Muaz ibn Jabal”

[sunting] Jasa dan perjuangannya

Pada peringkat awalnya, Muaz dilantik sebagai pegawai Baitulmal dalam menjalankan kerja-kerja membahagikan zakat dan barang keperluan asas di Madinah. Selepas itu, Umar melantik beliau sebagai pasukan bantuan untuk membantu tentera Islam dalam siri Peperangan Islam-Rom Byzantine.

Kemudian, akibat jangkitan wabak taun, beliau wafat selepas menggantikan Abu Ubaidah Al-Jarrah yang juga maut akibat wabak tersebut. Ketika itu, tentera Islam sedang berkhemah di sekitar Amawas. Selepas itu jawatannya disandang oleh Amir bin Al-Ash.

One response to “Perjalanan I Ke Makam Muadh bin Jabal r.anhu

  1. Pingback: UMRAH DAN JEJAK SAHABAT JORDAN, SYRIA DAN ISTANBUL 2010 « Ustaz Norazamudin’s Blogs

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s