Journey 3: Ziarah Sahabat Syarhabil bin Hasanah r.anhu

Selepas menziarahi Amir bin Abi Waqqas kami meneruskan ke makam sahabat Syarhabil bin Hasanah r.anhu salah seorang penulis wahyu rasul s.a.w…Pada mulanya susah juga nak cari maqam Syurhabil kerana arahan petunjuk Arab  tidak sama. Kalau simbol begini ______> bukan maksudnya ke kanan tetapi bermaksud ke depan…Berpusing-pusing juga kami nak mencarinya, sebab petanda Maqam Syarhabil diletakkan di pekan, kami melalui satu kawasan bukit yang tinggi dam akhirnya kami sampai  di satu penempatan lama..di situ ada bangunanan gereja yang lama, lain tempat yang dicari dan lain tempat pula yang ditemui…ingatan saya maqam Syarhabil di sebelah kanan dan maqamnya agak ke dalam berbanding sahabat nabi yang lain…alhamdulillah akhirnya rombongan kami sampai juga ke Maqam yang ditujui…

 

Makam Syurhabil bin Hasanah R.anha

Makam Syurhabil bin Hasanah R.anhu

RIWAYAT HIDUP SYARHABIL

KETURUNAN: Beliau ialah Syarhabil bin Abdullah. Ibunya bernama Hasanah. Beliau masyhur dengan nama ibunya kerana bapanya meninggal dunia ketika beliau masih kecil.(Tabaqat Ibn Sa’d j.4/hal.127)

 

ISLAM: Beliau adalah antara mereka yang awal memeluk Islam.

 

KELEBIHAN: Beliau antara penulis wahyu rasul s.a.w.

 

PERJUANGAN: Beliau antara yang turut serta dalam hijrah ke Habsyah. Beliau turut serta bersama rasul s.a.w dalam beberapa peperangan. Beliau turut serta dalam pembukaan Syam dan antara pimpinan yang dilantik oleh Saidina Abu Bakar al-Siddiq dan Saidina Umar r.anhuma untuk menerajui pembukaan tersebut. Antaranya beliau terlibat dalam peperangan Yarmouk dan pembukaan al-Quds.Beliau juga bersama-sama Ikrimah bin Abu Jahal r.anhu dalam membunuh Musailamah al-Kazzab dalam peperangan Yamamah iaitu peperangan memerangi golongan murtad.

 

KEWAFATAN: Beliau meninggal dunia disebabkan taun amwas di Ghur, Jordan semasa berusia 67 tahun.

One response to “Journey 3: Ziarah Sahabat Syarhabil bin Hasanah r.anhu

  1. Pingback: UMRAH DAN JEJAK SAHABAT JORDAN, SYRIA DAN ISTANBUL 2010 « Ustaz Norazamudin’s Blogs

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s