TAKZIAH KEPADA SAHABAT-SAHABAT SEMOGA ALLAH MEMBERI GANJARAN PAHALA YANG BESAR

Alhamdulillah setiap pagi kita sepatutnya bersyukur kepada Allah SWT kerana masih memberi nafas dan kesihatan badan kepada kita semoga kita terus diberikan kesihatan moga-moga Allah memberi peluang kepada kita untuk bertemu dengan tetamu yang sentiasa dirindui Ramadan al-Mubarak yang semakin hampir…

Diruang ini, penulis ingin mengucapkan takziah kepada beberapa sahabat yang kehilangan orang yang disayangi semoga Allah memberi ganjaran yang besar sebagaimana yang diajar oleh rasul saw:

 عَطَّمَ اللهُ أَجْرَكُم

” semoga Allah memberikan kepadamu pahala yang besar.”

1. Takziah kepada Abang Azmi(Nikki Management), isteri, Azlan dan keluarga atas pemergian ibu Abang Azmi yang meninggal dunia beberapa hari selepas kewafatan al-marhum tuan Hj. Nahar. Saya sendiri pernah beberapa kali bertemu dengan ibu abang Azmi(al-Marhumah)  dan kali terakhir sekitar tahun 2004-2005 semasa saya mengajar Azlan al-Qur’an.

2. Takziah kepada Abang Jamil bin Dan serta  keluarga yang kehilangan ibu kandungnya pada hari Khamis 22/7/2010. Berita ibunya yang tidak sedarkan diri diberitahu oleh Abang Jamil semasa kami berusrah pada 16/7/2010. Pada malam itu kami membincangkan hadith dalam kitab Riyadussolihin berkaitan kematian, bagaimana menghadapi dan menguruskan jenazah dari saat sakaratul maut sehinggalah mensedekahkan amalan kepada si mati. Kami juga menyebut kebaikan-kebaikan al-Marhum Ustaz Nahar dalam usrah tersebut dan dihujung usrah kami sama-sama mengerjakan solat hajat semoga Allah memberikan kesihatan kepada ibu Abang Jamil dan Allah lebih sayang kepada ibunya….

 

al-Marhum Tuan Hj Abdullah/Barabag dalam kenangan.Foto oleh Abu Nuha.

3. Takziah kepada Abu Aslam dan keluarga atas kehilangan bapa tuan Hj Abdullah/Barabag yang meninggal dunia pada malam nisfu Sya’ban selepas solat Isyak( 26/7/2010). Saya sendiri tidak pernah berjumpa dengan al-Marhum walaupun Abu Aslam banyak menceritakan tentang kebaikan beliau kepada saya. Saya hanya dapat menatap wajah al-Marhum beberapa ketika sahaja selepas al-Marhum kembali kerahmatullah semoga Allah merahmati rohnya. Jenazah al-Marhum dikebumikan di Kota Belud dan terlebih dahulu dimandikan dan dikafankan di rumah anaknya Abu Aslam di Ujana Kingfisher dan disolatkan di Masjid Bangka-Bangka selepas solat Subuh. Selain dari anak-anak, cucu dan sahabat jenazah al-Marhum Tuan Hj Abdullah/Barabag turut disembahyangkan oleh sekumpulan jemaah tabligh yang datang dari Pakistan yang beriktikaf di masjid tersebut semoga doa keampunan dan rahmat oleh para jemaah diperkenankan oleh Allah SWT. 

4.Takziah kepada Tn Hj Mokhtar,bekas pengarah ANGKASA Sabah, sekarang bertugas di Kuala Lumpur atas pemergian bonda kesayangan Ainon binti Ahmad ketika berusia 77 tahun pada 28 Julai 2010…

 

Semoga roh-roh mereka beristirehat bersama roh-roh orang mukmin sebagaimana hadith rasul saw yang diriwayatkan oleh Imam Muslim:

حَدَّثَنَا ‏ ‏قُتَيْبَةُ بْنُ سَعِيدٍ ‏ ‏عَنْ ‏ ‏مَالِكِ بْنِ أَنَسٍ ‏ ‏فِيمَا قُرِئَ عَلَيْهِ عَنْ ‏ ‏مُحَمَّدِ بْنِ عَمْرِو بْنِ حَلْحَلَةَ ‏ ‏عَنْ ‏ ‏مَعْبَدِ بْنِ كَعْبِ بْنِ مَالِكٍ ‏ ‏عَنْ ‏ ‏أَبِي قَتَادَةَ بْنِ رِبْعِيٍّ ‏ ‏أَنَّهُ كَانَ يُحَدِّثُ ‏ أنَّ رَسُولَ اللَّهِ ‏ ‏صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ ‏ ‏مُرَّ عَلَيْهِ بِجَنَازَةٍ فَقَالَ ‏ ‏مُسْتَرِيحٌ وَمُسْتَرَاحٌ مِنْهُ قَالُوا يَا رَسُولَ اللَّهِ مَا الْمُسْتَرِيحُ وَالْمُسْتَرَاحُ مِنْهُ فَقَالَ الْعَبْدُ الْمُؤْمِنُ يَسْتَرِيحُ مِنْ نَصَبِ الدُّنْيَا وَالْعَبْدُ الْفَاجِرُ يَسْتَرِيحُ مِنْهُ الْعِبَادُ وَالْبِلَادُ وَالشَّجَرُ وَالدَّوَابُّ

Dari Abu Qatadah bin Rib’iyy memberitahu bahawa satu jenazah lalu di hadapan nabi saw lantas baginda bersabda ” MUSTARIH DAN MUSTARAH MINHU”-ORANG YANG BERISTIREHAT DAN BEREHAT DARINYA- Sahabat bertanya: ” Wahai Rasulullulah apakah maksudnya? Baginda menjawab:

 Hamba yang beriman berehat dari kepenatan dunia dan hamba yang berdosa berehat darinya hamba-hamba, tanah air, pokok dan binatang.

HR IMAM MUSLIM NO.950

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s