HIDUP BERMATLAMAT

Antara hikmah puasa ialah mengajar manusia hidup bermatlamat.
Firman Allah swt:
“Maka adakah patut kamu menyangka bahawa Kami hanya menciptakan kamu (dari tiada kepada ada) sahaja dengan tiada sebarang hikmat pada ciptaan itu? dan kamu (menyangka pula) tidak akan dikembalikan kepada kami?” Surah al-Mukminun (23):115

Ramai manusia yang hidup tetapi tidak mempunyai matlamat dan tujuan sedangkan al-Qur’an mengajar kita melakukan sesuatu dengan matlamat dan tujuan. Tidak ada sesuatu yang disyariatkan di dalam al-Qur’an melainkan disebalik pensyariatan itu ada hikmahnya.

Tujuan puasa ialah untuk melahirkan manusia yang bertaqwa kepada Allah swt. Firman Allah s.w.t:
Wahai orang-orang Yang beriman! kamu Diwajibkan berpuasa sebagaimana Diwajibkan atas orang-orang Yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa. Surah al-Baqarah (2):183.
Tidak ada makna kita berpuasa tetapi kita tidak solat, tidak ada makna kita berpuasa tetapi kita mengumpat orang, tidak ada makna kita berpuasa tetapi kita tidak menutup aurat. Taqwa itu ialah melakukan perintah Allah swt dan meninggalkan larangannya. Taqwa itu dipraktikkan dengan melakukan kebaikan. Firman Allah swt:
Bukanlah perkara kebajikan itu hanya kamu menghadapkan muka ke pihak timur dan barat, tetapi kebajikan itu ialah berimannya seseorang kepada Allah, dan hari akhirat, dan Segala malaikat, dan Segala kitab, dan sekalian Nabi; dan mendermanya seseorang akan hartanya sedang ia menyayanginya, – kepada kaum kerabat, dan anak-anak yatim dan orang-orang miskin dan orang Yang terlantar Dalam perjalanan, dan kepada orang-orang Yang meminta, dan untuk memerdekakan hamba-hamba abdi; dan mengerjanya seseorang akan sembahyang serta mengeluarkan zakat; dan perbuatan orang-orang Yang menyempurnakan janjinya apabila mereka membuat perjanjian; dan ketabahan orang-orang Yang sabar Dalam masa kesempitan, dan Dalam masa kesakitan, dan juga Dalam masa bertempur Dalam perjuangan perang Sabil. orang-orang Yang demikian sifatnya), mereka itulah orang-orang Yang benar (beriman dan mengerjakan kebajikan); dan mereka itulah juga orang-orang Yang bertaqwa. Surah al-Baqarah (2):177.
Ayat ini menjelaskan beberapa bentuk dan ciri-ciri kebajikan
Pertama: Aqidah yang betul: Beriman kepada Allah, hari akhirat, malaikat,kitab-kitab, nabi-nabi.
Kedua: Sosial: Memberi sumbangan kewangan dalam keadaan dia menyayangi harta tersebut kepada golongan yang memerlukan.
al-Qur’an memulakan kebajikan dengan menyebut keimanan sebelum menyebut kebajikan socsial kerana amalan sosial yang tidak disertai dengan keimanan hanya menjadi amalan yang tidak berguna kerana syarat penerimaan sesuatu amalan ialah keimananan. Dalam ayat al-Qur’an yang banyak Allah swt menyebut:” Mereka yang beriman dan beramal soleh”
Ketiga: Ibadat. Al-Qur’an menyebut dua ibadat yang utama iaitu solat dan zakat
Keempat : Akhlak-menepati janji, sabar.
Tujuan pensyariatan solat ialah supaya kita mengingati Allah swt dan mencegah perbuatan keji dan mungkar. Zakat disyariatkan untuk membersih harta dan ibadat haji untuk mengingati Allah disamping mencari manfaat keduniaan seperti membeli belah. Firman Allah swt:
27. “Dan serukanlah umat manusia untuk mengerjakan Ibadat Haji, nescaya mereka akan datang ke (rumah Tuhan) mu Dengan berjalan kaki, dan Dengan menunggang berjenis-jenis unta Yang kurus Yang datangnya dari berbagai jalan (dan ceruk rantau) Yang jauh, “Supaya mereka menyaksikan berbagai perkara Yang mendatangkan faedah kepada mereka serta memperingati dan menyebut nama Allah, pada hari-hari Yang tertentu, kerana pengurniaanNya kepada mereka Dengan binatang-binatang ternak (untuk dijadikan korban); Dengan Yang demikian makanlah kamu dari (daging) binatang-binatang korban itu dan berilah makan kepada orang Yang susah, Yang fakir miskin. Surah al-Hajj (22):27-28.
Benarlah apa yang disebut oleh Allah swt. Semua yang pulang dari haji pasti akan membawa buah tangan kepada keluarga yang dikasihi. Semasa belajar di Jordan, saya melihat jemaah yang datang dari Asia Tengah datang ke Mekah dengan menaiki bas dan mereka akan memasang khemah beberapa hari di Amman ibu kota Jordan dan menjual barang-barang yang mereka bawa dari negara mereka, demikian juga semasa mereka pulang. Demikian juga jemaah-jemaah Jordan yang pergi mengerjakan haji pergi dengan sebuah bas dan pulang dengan dua buah lori yang sarat dengan manfaat yang diperolehi dari kota Mekah…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s