BONUS 1000 BULAN BUKAN 1/2 BULAN

Apabila kerajaan mengumumkan bonus hari raya setengah bulan dan minimum 500 ringgit seorang sahabat terus memberitahu kepada kami semasa berbuka puasa dan sahabat-sahabat yang semuanya tersenyum. Semua kakitangan awam gembira sehingga majikan saya menyebut: Kena sokong kerajaan dan jangan lawan…tetapi tersenyumkah kita apabila Allah swt memberi bonus seribu bulan kepada kita pada salah satu malam dari sepuluh malam yang terakhir di bulan yang mulia ini. Di sini digariskan cadangan pengisian 10 malam terakhir.

Ramai yang menyangkakan lailatul qadar hanya untuk orang yang melihat tanda-tandanya lantas ramai yang mencari tanda-tandanya sedangkan malam al-Qadar merupakan anugerah Allah swt kepada mana-mana hamba-Nya yang menghidupkan malam tersebut dengan ibadat. Sesiapa yang menghidupkannya dengan solat maghrib dan isyak serta terawih maka itulah ganjaran yang diperolehinya. Malam al-Qadar itu bermula dengan azab maghrib dan berakhir dengan azan subuh, maka di sini dicadangkan beberapa amalan yang boleh dipraktikkan supaya kita tergolong di kalangan mereka yang memperolehi keuntungan bonus 1000 bulan.
(a)Berusaha untuk menjadi muazzin(bilal) pada salah satu solat maghrib atau Isyak. Jika bertepatan dengan malam al-Qadar kita mendapat ganjaran azan 83 tahun!
(b) Berusahalah untuk berbuka puasa di masjid dan memberi makan kepada orang yang berbuka puasa walaupun dengan sebiji kurma. Saya melihat amalan ini hidup di masjid haram. Pernah suatu petang saya diberi sebiji kurma oleh seorang hamba Allah dan saya bersolat maghrib di hadapan Ka’bah dan dengan kurma yang diberikan oleh hamba Allah tersebut saya berbuka. Belilah sekotak kurma tangkai atau kurma madu dan bawalah bersama semasa berbuka di masjid, insya Allah ada orang yang akan memakan kurma tersebut dan nabi menyebut orang yang memberi makan kepada orang yang berbuka puasa mendapat pahala sama dengan orang yang berbuka puasa. Bayangkan kita mendapat pahala memberi makan kepada orang yang berbuka puasa selama 83 tahun!
(c)Mulakan berbuka dengan makanan yang sederhana supaya anda melakukan solat sunat 2 rakaat sebelum maghrib dan sementara menanti iqamat isikan masa dengan berzikir,berselawat atau mana-mana amalan supaya kita tergolong dalam golongan yang benar-benar menghargai waktu yang sangat berharga. Ingatlah ia datang sekali setahun sahaja.
(d) Imam memanjangkan sedikit solat maghrib dari biasa untuk merebut pahala yang besar. Semakin panjang ayat yang dibaca, bacaan-bacaan yang dibaca dalam rukuk dan sujud, maka semakin banyak ganjaran yang diperolehi kerana ganjaran pahala adalah berasaskan kesusahan yang dilakukan,namun perlu diingat sekiranya imam mendengar tangisan bayi maka bersegeralah memendekkan bacaan dan solatnya seperti yang dilakukan oleh Rasul saw.
(e)Jangan abaikan wirid selepas solat kerana ingin mengejar makan. Jangan lupa istighfar, ayat kursi, tasbih,tahmid, takbir masing-masing 33 x dan akhiri dengan memperbanyakkan doa kepada Allah swt.
(e)Solat sunat selepas maghrib. Panjangkan bacaan anda dalam solat sunat dari kebiasaan diikuti bacaan 5 muka surat al-Qur’an sebelum makan makanan yang berat.
(f)Menjaga adab-adab ketika makan. Mulakan dengan doa dan ramai yang lupa membaca doa selepas makan. Hayati doa yang kit abaca sebelum dan selepas makan. Lihat nabi ajar kita memohon perlindungan dari azab neraka sebelum makan dan mensyukuri nikmat Islam selepas makan. Fikirkan apa kaitan makan dengan azab neraka!!! “Ya Allah berkatilah apa yang engkau rezekikan kepada dan selamatkan kami dari azab nerakamu” dan doa selepas makan : “ Segala puji bagi Allah yang memberi makan kepada kami dan jadikan kami dari kalangan orang Islam.” Ini menunjukkan makan bukanlah matlamat!!!Kita makan supaya kita dapat beribadat yang menjadi salah satu sebab untuk menjauhkan kita dari apa neraka…
(g)Perbanyakkan membaca al-Qur’an. Letakkan target contohnya untuk mengkhatam al-Qur’an dalam tempoh sepuluh hari yang terakhir. Ini bermakna target anda tiga juzuk satu hari. Saya masih ingat saya pernah mengikut sekali beberapa orang anak muda yang menghidupkan 10 malam terakhir yang solat tahajjud seawall jam 1 pagi sebanyak 8 rakaat dan mereka khatam al-Qur’an dalam 10 malam tersebut. 3 juzuk bersamaan 60 muka surat dibahagi 8 rakaat, bermakna setiap rakaat mereka akan membaca 7 halaman ½. Kita mungkin boleh mengikut amalan ini. Kalau di Mekah dan Madinah mereka akan membaca 20 juzuk pada sepuluh malam terakhir. 1 juzuk dalam solat terawih yang dilakukan sebanyak 20 rakaat. Ini bermaksud 1 muka surat setiap rakaat dan 1 juzuk dalam solat tahajjud yang dilakukan sebanyak 10 rakaat. Kalau jutaan manusia di Mekah dan Madinah mendapat ganjaran ini maka bagaimana kita?
(h) Solat sunat sebelum isyak 2 rakaat
(i)Imam memanjangkan bacaan dalam solat Isyak dan solat terawih berbanding dengan 20 hari yang awal dari bulan Ramadan
(j)Imam dan makmum jangan abaikan wirid selepas solat Isyak. Sekurang-kurangnya membaca tasbih, tahmid dan takbir 11 x atau 33x seperti yang dianjurkan oleh rasul saw.
(k) Panjangkan solat sunat selepas Isyak dari kebiasaan
(l) Cubalah sedaya upaya untuk solat terawih sebanyak 20 rakaat. Ingatlah bonus 1000 bulan hanya datang sekali setahun dalam tempoh lebih kurang 11 jam sahaja, apa ruginya kita menghidupkan 11 jam x 10 hari=110 jam berbanding 24 jam x 360 hari=8640jam. Baru 0.01% dari kehidupan kita dalam satu tahun atau lebih kurang 4 ½ hari dari satu tahun yang kita lalui. Hanya dengan menghidupkan 4 ½ hari Allah bagi ganjaran beribadah 1000 bulan=83 tahun!!!! Sekiranya tidak mampu solatlah 8 rakaat.
(m)Disarankan supaya ada majlis tazkirah setiap malam selepas 8 rakaat antara 5-10 minit menyentuh pelbagai topik. Bayangkan dapat pahala menyampaikan tazkirah@mendengar tazkirah 83 tahun!!!!
(n) Selesai terawih, carilah mana-mana kumpulan tadarus al-Qur’an atau bacalah sekurang-kurangnya 1 juzuk al-Qur’an.
(o) Panjangkan solat tahajjud anda dari biasa. Disarankan supaya semua masjid menganjurkan solat tahajjud berjemaah 8 atau 10 rakaat yang diselang seli dengan amalan zikir seperti tasbih 100x, tahmid 100x, selawat 100x, istighfar 100x, tazkirah. Solat boleh dimulakan sekitar jam 2 pagi dan diteruskan selama 1 ½ jam-2 jam mengikut kemampuan. Kalau lebih kurang 2 juta umat Islam bertahajjud secara berjemaah di masjidil haram bermula jam 1 pagi maka bagaimana ditempat kita???
(p) Bagi yang berkebolehan untuk menulis, boleh mengisi malam al-Qadar dengan menulis nasihat atau ilmu mengikut kesesuaian masa. Bagi mereka yang berblog boleh menulis pengisian yang berfaedah…
(q) Sebarkan SMS nasihat-nasihat yang baik kepada rakan dan kenalan. Pilihlah 10 orang atau 20 orang atau lebih dan hantarkan 1 mesej yang berkaitan hadith nabi saw contoh dalam tempoh bermula azan maghrib dan sebelum masuk waktu subuh.
(r)Akhiri menghidupkan malam al-Qadar dengan solat witir tiga rakaat. Kalau di Mekah Imam membaca doa qunut selama 20 minit dan pada malam yang ke-27 sekitar setengah jam, sekiranya solat witir dilakukan secara berjemaah disarankan Imam berdoa selesai solat witir, selepas salam membaca doa yang panjang dalam bahasa Melayu supaya ia difahami oleh jemaah
(s)Manfaatkan sepenuhnya sepuluh malam yang terakhir dengan melakukan pelbagai bentuk kebaikan sama ada berupa sedekah. Lakukan sedekah setiap malam mengikut kemampuan kita mungkin RM10 atau RM 100 setiap malam, boleh dimasukkan dalam tabung masjid atau mengirim duit kepada orang yang disayangi, bank ini kepada mana-mana NGO atau pertubuhan yang melakukan aktiviti membantu golongan fakir miskin, umat Islam di Palestin atau lain-lain.
(t) Jika masjid berkemampuan, bolehlah dianjurkan bersahur secara berjemaah dan umat Islam diberi peluang untuk bersedekah bagi menampung kos sahur tersebut.
(u) Perbanyakkan solat sunat yang lain yang dilakukan secara bersendirian atau berjemaah seperti solat tasbih, hajat, taubat, istikharah, sunat wuduk, sunat tahiyyatul masjid…
Ini beberapa saranan untuk menghidupkan sepuluh malam terakhir semoga kita keluar dari bulan Ramadan sebagai kita menjadi graduan ramadan yang berjaya memperolehi bonus seribu bulan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s