Keajaiban Sedekah: RM100K sebulan bahagian ke-2

11 RAMADAN

Ustaz Jumat al-Belurani melancarkan infaq di Facebook:

Albelurani Alfalaki

31hb Julai melalui mudah alih

alhamdulillah, saya mengajak diri saya dan sahabat2 FB agar sudi kiranya kita mengambil kesempatan di bulan ramadhan ini dengan nikmat bonus yg yg bakal diterima ataupun dengan rezeki yg ada utk sama2 menginfaqkan sedikit daripada nikmat ini utk kebahaggian kita di alam barzakh mahupun di akhirat kelak. oleh itu sesiapa yg berniat utk infaq bolehlah menghubungi saya :

1. utk pembinaan 3 blok kelas Sek. rendah tahfiz an-nur, taman austral kepayan (dalam kawasan surau riadussolihin) yg memakan kos rm100k yg akan digunakan utk plajar2 baru tahun hadapan.

2. infaq utk pembinaan kompleks pusat dakwah serantau di kawasan sepang yg ketika ini diusahakan oleh yayasan amal malaysia. Yayasan amal malaysia cawangan sabah membuka infaq secara wakaf rm50 sekaki. ini adalah utk mentarbiyyah dan melatih kader2 dakwah yg bakal menyampaikan dakwah islamiyyah seluruh asia termasuklah di sabah dan seramai 8 org plajar telah graduet ketika ini sedang giat berdakwah di pedalaman sabah.

jika tuan/puan berimnat utk saham akhirat ini boleh hubungi saya.

Berikut adalah komen dalam facebook al-Belurani:

3Suka ·  · Kongsi.u

Nik Anwar Ibn Zakaria usaha yang murni

pada 31hb Julai pukul 8.17 pagi · Suka

Fidzan Mml nombor akaun?

pada 31hb Julai pukul 10.15 pagi melalui mudah alih · Suka · 1

Abd Halim Abd Ghani InsyaAllah Ustaz.. 🙂

pada 31hb Julai pukul 11.42 pagi · Suka

Albelurani Alfalaki Utk sek. Tahfiz boleh salurkan sumbangan terus ke akaun Bank islam no…10016010084808.. atas nama PUSAT PENDIDIKAN ISLAM AN-NUR.

pada 31hb Julai pukul 12.14 ptg melalui mudah alih · Suka · 2

Albelurani Alfalaki Sumbangan utk kompleks pusat dakwah serantau boleh dibank-in ke acc no spt berikut:
1. Al-Rajhi Bank ; 19200-1110830185 (Yayasan Amal Malaysia)
2. Bank Islam ; 10016010054313 (Yayasan Amal Malaysia)
3. Boleh bagi cek atas nama Yayasan Amal Malaysia
4. Atau terima duit tunai

pada 31hb Julai pukul 12.14 ptg melalui mudah alih · Suka · 2

 

15 RAMADAN (KHUTBAH JUMAAT DI MASJID AL-HIDAYAH, KG.BANGKA2)

Pada hari ini khutbah saya terbahagi kepada dua bahagian utama. Khutbah pertama menyentuh perkaitan antara INFAQ dan TAQWA . Kandungannya seperti yang saya sampaikan dalam kuliah Subuh 8 Ramadan di MNS dan khutbah kedua berkaitan mencari lailatul Qadar (Lihat artikel bertajuk: https://abuawatif.wordpress.com/2012/08/07/lailatul-qadar-mahukah-kita-perolehinya-setiap-tahun/

Alhamdulillah jumlah kutipan di masjid al-Hidayah, Kg Bangka selama Sembilan hari ialah sebanyak RM1119.25.

16 RAMADAN (MAJLIS SOLAT HAJAT PERDANA MASJID NURUL HIKMAH)

Ini kali pertama saya menjejakkan kaki di Masjid ini pada bulan Ramadan. Sekalipun program ini kurang mendapat sambutan kerana kebanyakan peserta adalah dari pelajar SMKA Kota Kinabalu namun Alhamdulillah kutipannya berjumlah RM963.00. Dalam majlis ini saya menerangkan tujuan puasa dan bagaimana mendapatkan lailatul Qadar

17 RAMADAN (CERAMAH NUZUL AL-QUR’AN DI SURAU SMKA KOTA KINABALU)

Hampir satu jam saya berceramah berhubung peranan seorang muslim terhadap al-Qur’an dan saya menggalakan kepada pelajar-pelajar SMKAKK untuk menjadi seorang tokoh yang hebat dalam bidang al-Qu’an dan mencontohi kehebatan beberapa tokoh antaranya Syaikh Uthman Taha yang menjadi penulis mushaf. Saya menyatakan harapan saya agar ada di kalangan mereka suatu hari nanti menjadi anggota Lajnah tashih al-Qur’an dan saya membawa contoh nama Ustaz Mohd Akmal Othman dan Ustaz Imam Ibrahim Kisab yang nama mereka tertulis di belakang  mushaf yang dicetak di  Malaysia. Jumlah sumbangan dari pelajar SMKA Kota Kinabalu pada malam Nuzul al-Qur;an ialah RM354.00 satu jumlah yang agak besar bagi pelajar. Kebanyakan duit yang disumbangkan ialah RM1.00. Saya juga mencadangkan mereka berderma RM1.00 pada setiap malam dari malam-malam terakhir dari bulan Ramadan agar mendapat ganjaran bersedekah pada malam al-Qadar. Jika ini dipraktikkan jumlah kutipan yang akan terkumpul lebih dari RM3000.00.

 

Pada sebelah siang pula, saya menerima berita kematian ibu kepada Penolong Kanan Pentadbiran sekolah saya, ini bermakna empat waktu solat saya bersolat di Masjid Bandaraya (MBR). Selepas Asar saya berforum bersama al-Fadil Ayahanda Tuan Guru Hj Muchlis Ali Kassim kepada penuntut Kolek Yayasan Sabah dengan tajuk forum “ Transformasi Ramadan, berjayakah kita menjadi mukmin bertaqwa” Dalam forum tersebut ustaz Muchlis berpesan kepada hadirin supaya membawa duit sepanjang masa supaya dapat bersedekah dan beliau membacakan hadith malaikat mendoakan orang yang bersedekah.

 

Pada petang ini, Ustaz Zulzaim, mudir PPIAN (Tahfiz) membawa kotak sumbangan yang besar dengan motosikalnya. Alhamdulillah kotak ini telah menerima ribuan ringgit sumbangan dari para dermawan bermula dengan kutipan pada malam 18 Ramadan di MBR dan kotak ini digunakan setiap malam di SRS bermula malam 19 Ramadan sehingga hari raya ‘Idul Fitri.

18 Ramadan (Tazkirah Nuzul al-Qur’an)

Selepas Isyak sekitar 15 minit saya menyampaikan tazkirah Nuzul al-Qur’an berkaitan tanggung jawab terhadap al-Qur’an. Intipatinya terkandung dalam khutbah Jumaat bersempena Nuzul al-Qur’an: https://abuawatif.wordpress.com/2011/08/09/khutbah-nuzul-al-quran/. Diakhir tazkirah saya menyebut sebagai tanda cinta kita kepada al-Qur’an marilah sama-sama memberi sumbangan kelas khas Tahfiz kea rah melahirkan generasi al-Qur’an. Jumlah sumbangan yang terkumpul ialah sebanyak RM1461.00.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s