Mengenali Imam Masjidil Haram Dari Dekat (Siri 1)

IMAM-IMAM MASJIDIL HARAM : AS-SYAIKH DR. ABDUL RAHMAN AS-SUDAYS

Sumber: أئمة الحرمين  (1343H-1432H)karangan Dr.Abdullah bin Ahmad al-Ghamidi

DOA KHATAM AL-QURAN 1433H

TEMURAMAH SALURAN KUWAIT BERHUBUNG DOA IBU SYAIKH SUDAYS SEMASA KECIL

Beliau antara imam yang paling lama bertugas di masjidil haram. Biasanya beliau menjadi imam maghrib setiap malam Ahad hingga malam Rabu sekiranya beliau tidak bertugas diluar.

Nama penuh beliau ialah Abu Abdul Aziz Abdul Rahman bin Abdul Aziz bin Abdullah bin Muhammad bin Abdul Aziz bin Muhammad bin Abdullah. Beliau terkenal dengan panggilan al-Sudays. Merupakan anak kelahiran Riyadh tahun 1382H (sekarang 1433H-51 tahun).

Beliau menghafaz al-Qur’an semasa berusia 12 tahun. Bapanya telah menghantar beliau belajar di Jamaah (kumpulan) Tahfiz al-Qur’an al-Karim yang berada di bawah penyeliaan Syaikh Abdul Rahman bin Abdullah A:l Faryan.

Beliau membesar di Riyadh dan belajar di sekolah rendah al-Muthanna bin Harithah kemudian Ma’had Ilmiyy juga di Riyadh. Antara gurunya yang terkenal ialah Syaikh Abdullah al-Munif dan Syaikh Abdullah bin Abdul Rahman al-Tuwayjiri. Beliau menamatkan pengajiannya di Ma’had pada tahun 1399H dengan keputusan imtiyaz. Beliau selanjutnya menyambung pengajiannya di Kuliah Syariah di Riyadh sehingga tahun 1403H. Antara guru-guru di sini ialah:

1.Syaikh Salih al-‘Aliyy al-Nasir

2.Syaikh Abdul Aziz bin Abdullah Al Syaikh

3.Dr. Syaikh soleh bin Abdul Rahman al-Atram

4.Dr.Syaikh Abdullah bin Abdul Rahman bin Jabrin

5.Syaikh Abdul Aziz al-Daud

6.Syaikh Fahd al-Hamin

7.Syaikh Dr. Soleh bin Ghanim al-Sadlan

8.Syaikh Dr.Abdul Rahman bin Abdullah al-Darwish

9.Syaikh Dr. Abdullah bin Aliyy al-Rukban

10.Syaikh Dr. Abdul Aziz bin Abdul Rahman al-Rabi’ah

11.Syaikh Dr.Ahmad bin ‘Aliyy Sayr al-Mubarakiyy

12.Syaikh Dr. Ahmad Abdul Rahman al-Sadhan

Beliau pernah menjadi imam di beberapa masjid di ibu kota Riyadh dan yang terakhirnya di masjid  (Jami’) al-Syaikh al-‘Allamah Abdul Razaq al-‘Afifi

Selain menuntut ilmu di university beliau turut menuntut ilmu di masjid-masjid antaranya dengan:

1.Syaikh Abdul Aziz bin Baz

2.Syaikh al-‘Allamah Abdul Razzaq ‘Afifi

3.Dr.Soleh al-Fawzan

4.Syaikh Abdul Rahman bin Nasir al-Barak

5.Syaikh Abdul Aziz Abdullah al-Rajihi

Pada tahun 1404H beliau dilantik menjadi Imam dan khatib di masjidil haram dan memulakan tugasnya pada 22 Sya’ban 1404H, hari Ahad sebagai imam solat Asar dan khutbahnya yang pertama juga pada bulan Ramadan iaitu pada  15 Ramadan,

Pada tahun 1408H beliau memperolehi sarjana dengan pangkat mumtaz dari Kuliyah Syariah, Universiti Imam Muhammad bin Saud al-Islamiyah bahagian usul fiqh dengan tesisnya bertajuk: المسائل الأصولية المتعلقة بالأدلة الشرعية التي خالف فيها ابن قدامة الغرالى)  di bawah penyeliaan dua penyelia, yang pertamanya dengan Syaikh al-‘Allamah Abdul Razzaq Afifi dan disebabkan masalah kesihatan, beliau diselia oleh Syaikh Dr. Abdul Rahman al-Darwisy.

Selanjutnya al-Sudays bertugas di bahagian Qadi di Kuliah Syariah, Universiti Ummul Qura di Mekah.

Pada tahun 1416H beliau memperolehi ijazah doktor falsafah  dengan pangkat mumtaz beserta cadangan tesis  dicetak di university Ummul Qura berjudul الواضح في أصول الفقه لأبي الوفاء بن عقيل الحنبلى دراسة وتحقيق.  Penyeliau beliau ialah Dr.Ahmad Fahmi Abu Sunnah dan disemak oleh Dr.Abdullah bin Abdul Muhsin al-Turki, Menteri Hal Ehwal Islam, Wakaf, Dakwah dan Bimbingan, Dr. ‘Aliyy bin Abbas al-Hukmiyy, ketua bahagian pengajian tinggi Syariah, Universiti Ummul Qura.

Beliau kemudian dinaikkan pangkat sebagai pensyarah kanan di university Ummul Qura serta meneruskan tugasnya menjadi imam, khatib dan tenaga pengajar di masjidil haram pada tahun 1416H. Beliau mengajar selepas maghrib  di masjidil haram dalam pelbagai disiplin ilmu termasuklah aqidah. Fiqh, tafsir dan hadith di samping terlibat dalam memberi fatwa pada musim haji dan lain-lain.

Beliau juga banyak mengembara di dalam Arab Saudi dan luar Saudi dalam pertemuan, muktamar dan merasmikan pembukaan masjid dan pusat-pusat Islam di seluruh pelusuk dunia.

Beliau juga terlibat dalam pertubuhan akademik, dakwah dan kebajikan. Antaranya beliau dicadangkan oleh Syaikh Abdul Aziz bin Baz untuk terlibat sebagai anggota syariah badan al-Ighatah al-Islamiah yang berada di bawah pertubuhan Rabitah al-Alami al-Islamiyy (Kesatuan Dunia Islam).

Beliau juga ada menulis dalam media massa, terlibat dalam aktiviti dakwah dalam ceramah-ceramah dan seminar di dalam dan luar Negara. Antara karya tulisan beliau selain tesisnya ialah:

-Kawkabah al-Khutab al-Munifah Min Jiwar  al-Ka’bah al-Syarifah

-Ittihaf al-Musytaq Bi Lamahat Min Minhaj wa Sirah al-Syaikh Abdul Razzaq

-Ahamm Muqawwimat fi solah al-Mu’allimin wa al-Mu’allimat

-Dawr al-‘Ulama’ fi Tabligh al-Ahkam al-Syar’iyyah

-Risalah Ila al-Mar’ah al-Muslimah

-al-Ta’liq al-Ma’mul  ‘Ala Thalatah usul

-Al-Idahat al-Jaliyah ‘ala al-Qawa’id al-Khams al-Kulliyah

Terjemahan: Dr. Norazamudin bin Umar

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s