KHUTBAH JUMAAT: MENENTANG PENGHINAAN NABI SAW MELALUI VIDEO DAN KARIKATUR ANTI ISLAM DI MAJALAH PERANCIS


أَمَّابَعْد ، فَيَا أَيُّهَا الْمُسْلِمُونَ اتَّقُوا الله ؛ فَإِنَّ تَقْوَاهُ أَفْضَلُ مُكْتَسَبٌ وَطَاعَتُهُ أَعْلَى نَسَبٍ : يَاأَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ حَقَّ تُقَاتِهِ وَلاَ تَمُوتُنَّإِلاَّ وَأَنتُم مُّسْلِمُونَ آل عمران102

Wahai hamba-hamba Allah saya berpesan kepada anda dan juga diri saya sendiri supaya bertaqwa kepada Allah SWT, maka berjayalah orang-orang yang bertaqwa. Carilah bekalan, sesungguhnya sebaik-baik bekalan ialah taqwa.

Muslimin sidang Jumaat sekalian!

Marilah sama-sama kita merenung firman Allah (s.w.t):

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا لَا تَدْخُلُوا بُيُوتَ النَّبِيِّ إِلَّا أَنْ يُؤْذَنَ لَكُمْ إِلَى طَعَامٍ غَيْرَ نَاظِرِينَ إِنَاهُ وَلَكِنْ إِذَا دُعِيتُمْ فَادْخُلُوا فَإِذَا طَعِمْتُمْ فَانْتَشِرُوا وَلَا مُسْتَأْنِسِينَ لِحَدِيثٍ إِنَّ ذَلِكُمْ كَانَ يُؤْذِي النَّبِيَّ فَيَسْتَحْيِي مِنْكُمْ وَاللَّهُ لَا يَسْتَحْيِي مِنَ الْحَقِّ وَإِذَا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتَاعًا فَاسْأَلُوهُنَّ مِنْ وَرَاءِ حِجَابٍ ذَلِكُمْ أَطْهَرُ لِقُلُوبِكُمْ وَقُلُوبِهِنَّ وَمَا كَانَ لَكُمْ أَنْ تُؤْذُوا رَسُولَ اللَّهِ وَلَا أَنْ تَنْكِحُوا أَزْوَاجَهُ مِنْ بَعْدِهِ أَبَدًا إِنَّ ذَلِكُمْ كَانَ عِنْدَ اللَّهِ عَظِيمًا (53)

Ayat ini menegur perbuatan sahabat Nabi (s.a.w) yang dijemput menghadiri jamuan di rumah Nabi (s.a.w). Mereka datang awal dan masuk ke rumah Nabi (s.a.w) sebelum makanan masak. Mereka menunggu sebelum  makanan tersebut masak. Mereka berada di rumah Nabi (s.a.w) menanti-nanti makanan untuk dihidangkan dan selesai makan mereka duduk bersenang-senang dan berbual-bual antara satu sama lain walaupun mereka telah selesai makan. Perbuatan para sahabat yang datang awal sebelum makanan siap dimasak dan pulang lewat setelah selesainya jamuan  menyebabkan Nabi (s.a.w) berasa kurang selesa tetapi Nabi (s.a.w)  merasa malu untuk menyatakan perkara ini kepada para sahabat. Perbuatan ini ditegur oleh Allah (s.w.t) dengan menyebut:

إِنَّ ذَلِكُمْ كَانَ يُؤْذِي النَّبِيَّ

“Sesungguhnya yang demikian itu menyakiti dan menyusahkan Nabi (s.a.w)”

Di dalam ayat ini juga Allah (s.w.t) menyebut dua larangan yang perlu dijauhi oleh orang yang beriman:

Pertama

وَمَا كَانَ لَكُمْ أَنْ تُؤْذُوا رَسُولَ اللَّهِ

“kamu tidak boleh sama sekali menyakiti Rasul Allah”

Kedua:

وَلَا أَنْ تَنْكِحُوا أَزْوَاجَهُ مِنْ بَعْدِهِ أَبَدًا

 “Kamu  tidak boleh berkahwin Dengan isteri-isterinya sesudah ia wafat selama-lamanya.”

Allah (s.w.t) menyebut berhubung dua larangan ini:

إِنَّ ذَلِكُمْ كَانَ عِنْدَ اللَّهِ عَظِيمًا

“ Sesungguhnya segala yang tersebut itu adalah amat besar dosanya di sisi Allah.”

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah (s.w.t)

Perbuatan sahabat yang datang awal sebelum majlis jamuan dimulakan dan pulang lewat setelah selesai jamuan sekalipun sahabat melakukan ini kerana cinta dan sayang mereka terhadap Nabi (s.a.w) dinyatakan oleh Allah (s.w.t) sebagai perbuatan yang menyakiti Nabi (s.a.w), maka perbuatan golongan zionis yang menghasilkan video anti-Islam yang berjudul “ The Innocence of Moslem” yang bermaksud “ Orang Islam tidak bersalah”  dan terkini karikatur anti-Islam di sebuah majalah satira mingguan di Perancis. adalah merupakan perbuatan yang sangat menyakiti Rasul (s.a.w).

Filem yang menelan belanja sebanyak 5 juta dolar US bersamaan kira-kira RM15 juta  dihasilkan oleh Nakoula Basseley Nakoula, menggunakan nama samaran “Sam Bacile”. Pengarah filem ini mendakwa dia seorang pemaju hartanah Israel-Yahudi dan kemudian melaporkan bahawa dia adalah kelahiran Mesir Kristian Koptik.  Nakoula sebelum ini telah menggunakan beberapa nama samaran yang lain juga merupakan pengarah kepada beberapa filem porno. Sedutan video sepanjang 14 minit ini telah dimuat turun ke laman sosial Youtube oleh Bacile pada Julai yang lalu dibawah tajuk The Real Life Muhammad dan Muhammad Movie Trailer. Video ini dialih bahasa ke bahasa Arab telah dimuat naik pada awal bulan September oleh Morris Sadek, Koptik Mesir- seorang blogger Amerika.Pada 8 September, 2012, petikan video YouTube telah disiarkan dalam Al-Nasr TV, sebuah saluran  televisyen Islam Mesir telah menimbulkan kemarahan umat Islam di seluruh dunia apabila mereka membuat bantahan demi bantahan sebagai tanda cinta mereka terhadap Nabi Muhammad (s.a.w). Sabda Nabi (s.a.w):

لاَ يُؤمِنُ أَحَدُكَم حَتَّي أَكُونَ أَحِبَّ إِلِيهِ مِنْ وَالِدِه وَوَلَدِهِ والناَّسِ أَجْمَعِين

Tidak beriman seorang kamu sehingga aku lebih dicintai dari diri sendiri, bapanya , anak-anaknya dan seluruh manusia.”

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah (s.w.t)

Apa yang berlaku merupakan siri-siri musuh Islam untuk memberi gambaran yang salah tentang Islam seperti Islam adalah pengganas serta gambatan yang salah terhadap Nabi (s.a.w) . Semasa Rasul (s.a.w) berdakwah di Mekah, beliau dituduh sebagai tukang sihir, pemecah belah masyarakat, gila, pembawa cerita dongeng dan baginda (s.a.w) disakiti secara fizikal, pernah musuh Islam meletakkan sisa najis lembu ketika Nabi (s.a.w) menunaikan solat, selepas kewafatan baginda (s.a.w) pernah musuh Islam cuba untuk mencuri jasad baginda (s.a.w) yang mulia yang zaman pemerintahan Nuruddin al-Zinki dan pada zaman moden ini kemulian Nabi (s.a.w) dihina oleh musuh-musuh Islam melalui penulisan, pada tahun lalu kita dikejutkan lukisan karikatur menghina Rasul (s.a.wO  di Denmark dan yang terkini melalui video yang menghina Rasul (s.a.w).

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah (s.w.t):

Mengimbau kembali kepada sirah Nabi (s.a.w), berlaku pada zaman Nabi (s.a.w) pemimpin Yahudi yang bernama Ka’ab bin Asyraf yang sangat kuat menghina Nabi (s.a.w) dan para sahabat. Disebabkan kuatnya Ka’ab bin Asyraf menentang Islam dan menghina Nabi (s.a.w) baginda (s.a.w) bersabda:

 “ Siapakah di kalangan kamu yang sanggup membunuh Ka’ab bin Asyraf.?”

Mendengar seruan Rasul (s.a.w) seorang sahabat Nabi Muhammad bin Maslamah menyahut seruan Rasulullah (s.a.w) dengan berkata: Saya wahai Rasulullah (s.a.w).

Maka keluarlah Muhamad bin Maslamah bersama beberapa sahabatnya menuju ke perkampungan Ka’ab bin Asyraf yang dipagari dengan kubu. Dengan kebijaksanaan Muhammad bin Maslamah dan rakan-rakannya  berjaya membunuh Ka’ab bin Asyraf dan membawa kepalanya ke hadapan Rasulullah (s.a.w) sebagai bukti.

Para ulama menyatakan bahawa peristiwa pembunuhan Ka’ab bin Asyraf menunjukkan bahawa menjadi kewajipan umat Islam  bertindak membela Rasulullah (s.a.w). Inilah tindakan yang sewajarnya bagi mereka yang menyakiti dan menghina Rasulullah (s.a.w). Firman Allah (s.w.t):

إِنَّ الَّذِينَ يُؤْذُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ لَعَنَهُمُ اللَّهُ فِي الدُّنْيَا وَالْآَخِرَةِ وَأَعَدَّ لَهُمْ عَذَابًا مُهِينًا (57) وَالَّذِينَ يُؤْذُونَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ بِغَيْرِ مَا اكْتَسَبُوا فَقَدِ احْتَمَلُوا بُهْتَانًا وَإِثْمًا مُبِينًا (58)

57. Sesungguhnya orang-orang yang melakukan perkara yang tidak diredai Allah dan RasulNya, Allah melaknatkan mereka di dunia dan di akhirat, dan menyediakan untuk mereka azab seksa Yang menghina.

58. dan orang-orang yang mengganggu serta menyakiti orang-orang lelaki yang beriman dan orang-orang perempuan yang beriman dengan perkataan atau perbuatan yang tidak tepat dengan sesuatu kesalahan yang dilakukannya, maka sesungguhnya mereka telah memikul kesalahan menuduh secara dusta, dan berbuat dosa yang amat nyata.

Sidang Jumaat yang dirahmati Alllah (s.w.t)

Di saat kita umat Islam memprotes musuh-musuh Islam yang memang kerja mereka memberi gambaran yang salah berhubung Islam, sejauh mana kesungguhan kita umat Islam untuk melaksanakan sunnah yang ditinggalkan oleh Rasul (s.a.w) sehingga ada orang Islam yang tidak menghormati masjid yang merupakan baitullah. Apabila pelancong asing datang ke masjid, kita meminta mereka memakai pakaian yang menutup aurat tetapi apabila wanita Islam sendiri masuk ke masjid mereka masuk ke rumah Allah (s.w.t) dalam keadaan aurat mereka  terdedah tanpa ada sebarang perasaan segan dan malu.

Sejauh manakah cinta kita terhadap Nabi (s.a.w) dalam keadaan ramai umat Islam tidak cukup solat lima waktunya. Sejauh manakah cinta kita terhadap Nabi (s.a.w) dalam keadaan orang Islam yang datang solat subuh dengan bilangan yang boleh dikira dengan jari? Adakah kita cinta kepada Allah (s.w.t) dan nabinya (s.a.w) dalam keadaan kita menggantungkan ayat al-Kursi atau ayat seribu dinar di atas televisyen kita. Kita menonton rancangan-rancangan yang tidak diredhai Allah (s.w.t) dan Rasulnya pada masa yang sama kita menggantungkan ayat-ayat Allah di atasnya.

Berapa banyak hadith nabi (s.a.w) yang kita baca atau kita dengar setiap hari? Berapa kali kita sudah menamatkan bacaan buku-buku berkaitan sirah dan sejarah hidup Nabi kita Muhammad (s.a,w) berbanding novel-novel atau majalah hiburan yang kita baca? Berapa ramai di kalangan kita yang menghadiri majlis-majlis ilmu yang diadakan di masjid? Berapa ramai di kalangan kita yang tidur semasa mendengar ceramah agama atau semasa khutbah Jumaat disampaikan berbanding mereka yang sanggup menahan mata untuk menyaksikan perlawanan bola sepak atau menonton filem yang diminati? Mengapakah masih ada yang membaca ipad atau bermain dengan telefon bimbit semasa khutbah di sampaikan? Mengapa masih ada yang bercakap-cakap semasa khutbah disampaikan? Dimanakah pemuda dan pemudi Islam pada malam hujung minggu? Ini antara beberapa persoalan yang perlu kita fikirkan bersama

باَرَكَ اللّهُ لِى وَلَكُم فِي القرآنِ الْعَظِيم ، وَنَفَعَنِي وَإيَّاكُم بِالآيَاتِ والذِّكْرِ الْحَكِيم، وَتَقَبَّل مِنِّي وَمِنْكُم تِلاَوَتَهُ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيم ، أَقُولُ قَوْلِي هَذَا وَأَسْتَغْفِرُ اللهَ الْعَظِيمَ لِي وَلَكُم وَلِسَائِرِ الْمُسْلِمِينَ وَالْمُسْلِمَات والْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَات فَاسْتَغْفِرُوه إِنَّهُ هُوَ الْغًفُورُ الرَّحيم

KHUTBAH KEDUA

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah (s.w.t)

Apabila kita membaca maklumat berhubung pengarah filem Innocence of Muslims bahawa dia   berketurunan Israel Amerika, maka ia bukanlah suatu yang menghairankan kerana datuk neneknya dahulu telah menyakiti Nabi Musa (a.s). Firman Allah (s.w.t):

وَإِذْ قَالَ مُوسَى لِقَوْمِهِ يَا قَوْمِ لِمَ تُؤْذُونَنِي وَقَدْ تَعْلَمُونَ أَنِّي رَسُولُ اللَّهِ إِلَيْكُمْ فَلَمَّا زَاغُوا أَزَاغَ اللَّهُ قُلُوبَهُمْ وَاللَّهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الْفَاسِقِينَ (5)

Dan (ingatlah peristiwa) ketika Nabi Musa berkata kepada kaumnya: ” Wahai kaumku! mengapa kamu menyakiti daku, sedang kamu mengetahui bahawa sesungguhnya Aku ini pesuruh Allah kepada kamu?” maka ketika mereka menyeleweng (dari kebenaran yang mereka sedia mengetahuinya), Allah selewengkan hati mereka (dari mendapat hidayah petunjuk); dan sememangnya Allah tidak memberi hidayah petunjuk kepada kaum yang fasik – derhaka.

Sidang Jumaat yang dirahmati Allah (s.w.t),

Filem yang menghina Rasul (s.a.w) bukan sahaja mendapat bantahan umat Islam seluruh dunia bahkan mendapat bantahan di kalangan orang bukan Islam termasuklah pemimpin-pemimpin di kalangan Yahudi dan kristian, maka bagaimana dengan orang Islam yang tidur dan makan tetapi tidak mengambil tahu hal-hal yang berlaku disekitarnya seperti filem yang menghina Nabi (s.a.w) sekalipun dia solat, mengerjakan haji dan umrah tetapi tidak merasa sedikit pun di dalam dirinya apa-apa perasaan.

Marilah kita menjadi umat Islam yang sebenarnya yang mencintai Nabi (s.a.w) dan benci kepada sebarang bentuk penghinaan ke atas Nabi (s.a.w) dengan mendoakan supaya Allah (s.w.t) menghukum mereka yang menghina Rasulullah (s.a.w) di dalam filem Innocence of Muslims dan karikatur karikatur anti-Islam di sebuah majalah  di Perancis.

One response to “KHUTBAH JUMAAT: MENENTANG PENGHINAAN NABI SAW MELALUI VIDEO DAN KARIKATUR ANTI ISLAM DI MAJALAH PERANCIS

  1. Pingback: Khutbah Jumaat: Menentang Penghinaan Nabi SAW Melalui Video Dan Karikatur Anti Islam Di dalam Majalah Perancis | ArabMykrk.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s