NOTA 26 RAMADAN “PUASA DAN JIHAD”

NOTA RAMADAN: PUASA DAN JIHAD

RAYUAN INFAQ RAMADAN 1436H

1.TAHFIZ AL-HAKIM JENGKA 15 PAHANG YANG BARU DILAKUKAN ACARA PECAH TANAH SEBELUM RAMADAN MAYBANK-156141528644

2.DANA PEMBANGUNAN PUSAT PENDIDIKAN ISLAM AN-NUR, KOTA KINABALU FASA KE-3- RM100,000 DIPERLUKAN UNTUK MEMBINA BANGUNAN 1 BLOK, BANK ISLAM 10 0160 1008 4808, MAYBANK 56 02 1400 2770, KUWAIT FINANCE HOUSE- 0091 4000 1132

3-DANA WAKAF KENDERAAN MAAHAD TAHFIZ DARUL HADIS SABAH- MAYBANK 563046310726 DI ATAS NAMA DARUL HADIS MANAGEMENT

4.MA’HAD DIRASAT DINIYYAH (MADAD), KG TEMIN, BANK ISLAM: 06082010009239, MAYBANK 55601106264

عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ ، قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ” مَا مِنْ عَبْدٍ يَصُومُ يَوْمًا فِي سَبِيلِ اللَّهِ ، إِلَّا بَاعَدَ اللَّهُ بِذَلِكَ الْيَوْمِ وَجْهَهُ عَنِ النَّارِ سَبْعِينَ خَرِيفًا “

Dari Abu Sa’id al-Khudri r.a  berkata: Saya mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: “Barangsiapa yang berpuasa sehari di jalan Allah, maka Allah akan menjauhkan wajahnya dari api neraka sejauh tujuh puluh tahun.”

HR Imam Muslim, Kitab Puasa, Bab Kelebihan Puasa di jalan Allah bagi mereka yang berkemampuan, no. 1955

عَنْ ابْنِ عُمَرَ قَالَ : أَتَيْت عَلَى عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَخْرَمَةَ صَرِيعًا يَوْمَ الْيَمَامَةِ ، فَوَقَفْت عَلَيْهِ فَقَالَ : يَا عَبْدَ اللَّهِ بْنَ عُمَرَ ، هَلْ أَفْطَرَ الصَّائِمُ ؟ قُلْت : نَعَمْ ، قَالَ : فَاجْعَلْ لِي فِي هَذَا الْمِجَنِّ مَاءٌ لَعَلِّي أُفْطِرُ عَلَيْهِ ، قَالَ : فَأَتَيْت الْحَوْضَ وَهُوَ مَمْلُوءٌ دَمًا ، فَضَرَبْته بِحَجَفَةٍ مَعِي ، ثُمَّ اغْتَرَفْت مِنْهُ فَأَتَيْته فَوَجَدْته قَدْ قَضَى

Menurut Ibnu ‘Umar dia berkata:

“ Aku bertemu ‘Abdullah bin Makhramah tercedera semasa peristiwa Yamamah.( Perang memerangi golongan murtad). Dia berkata: Wahai Abdullah Ibnu ‘Umar, adakah orang yang berpuasa telah berbuka? Saya menjawab: Ya. “Tolong letakkan air dalam bekas ini moga-moga saya dapat berbuka” Minta Abdullah. Ibnu Umar pergi ke kolam dan mendapati kolam penuh dengan darah. Saya pun mengocak-ngocak air tersebut dengan perisai saya kemudian saya menanggup air dan membawa air kepada ‘Abdullah bin Makhramah. Saya dapati dia telah menghembuskan nafasnya.

Dalam catatan ini dicatatkan kisah yang kami dengar pada Ramadan 1419H semasa kami menghadiri kelas Asil ialah kelas sebelum berbuka puasa di Masjid Abdul Rahman bin ‘Auf yang disampaikan  oleh guru kami Dr. Solah ‘Abdul Fattah al-Khalidi.

Antara kisah yang menarik berkaitan kisah orang yang berinfaq di jalan Allah ialah kisah seorang wanita yang menghadiahkan suami dan anak-anaknya untuk syahid di jalan Allah. Dia telah membelanjakan hartanya di jalan Allah bahkan dia telah memotong rambutnya untuk disedekahkan di jalan Allah. Ahmad Ibnu al-Jawzi telah menyebut kisah ini secara panjang lebar dalam kitabnya ” Sauq al-‘Arus wa Unsu al-Nufus”. Beliau memetik kisah ini dari Ibnu Qudamah al-Syami. Rumusan kisahnya seperti berikut:

أن أبا قدامة الشامي رجل حبب الله له الجهاد في سبيل الله. وقد خاض معارك عديدة في غزوة الروم.
وجلس يوما في مسجد رسول الله صلى الله عليه وسلم ، يحدث عن بعض غزواته. فطلب منه الجالسون أن يحدثهم عن أعجب قصصه في الجهاد.
فأخبرهم عن أعجب ما وقع له في الجهاد: أنه توجه يوما لحرب الروم ، فمر بمدينة الرقة على نهر الفرات، ليشتري منها جملا يجاهد عليه.

Bahawa Abu Qudamah al-Syami seorang yang Allah swt jadikannya mencintai jihad di jalan Allah. Dia telah menyertai beberapa peperangan dengan Rom.

Pada satu hari dia duduk menyampaikan kuliah di masjid Rasulullah saw menceritakan pengalamannya berperang. Mereka yang duduk bersamanya memintanya menceritakan kisahnya yang paling mengkagumkan dalam berjihad. Lalu dia bercerita bahawa pada satu hari dia keluar untuk memerangi Rom, dia singgah di bandar Raqqah yang terletak di pinggir sungai Furat- Euphratres- (sekarang lokasinya di Iraq) untuk membeli unta untuk kegunaan jihad.

وبينما كان في الرقة أتته امرأة ،و أخبرته أنها تريد أن تتصدق للجهاد بشعرها ،و أنها قصت شعرها ،و عفرته بالتراب ، طلبت منه أن يأخذ ذلك الشعر ليكون عقالا و خطاما لخيل المجاهدين.

Ketika mana dia berada di Raqqah, seorang wanita datang berjumpa dengannya. Dia memberitahu dia mahu bersedekah dengan rambutnya. Dia telah memotong rambutnya dan melumurkan tanah. Dia meminta dari Abu Qudamah untuk mengambil rambutnya untuk dijadikan pengikat dan cemeti bagi kuda pejuang.

و أخبرته أن زوجه خرج للجهاد روما ،فلقى الله شهيدا، وأن أوﻻده خرجوا للجهاد، فلقوا الله شهداء ، ولم يبق من أوﻻدها إﻻ فتى عمره خمسة عشر عاما ، ورغم صغر سنه إﻻ أنه كان صواما قواما ، حافظا للقرآن ، فارسا مجيدا للقتال، وكان من أجمل وأحسن الفتيان.

Wanita itu memberitahu bahawa suaminya telah keluar berjihad memerangi Rom sehingga dia gugur syahid. Anak-anaknya juga keluar berjihad dan semuanya juga gugur syuhada’. Hanya seorang sahaja anak lagi yang masih hidup yang berusia 15 tahun. Sekali pun usianya masih kecil tetapi dia seorang yang kuat berpuasa dan bangun malam. Dia juga seorang hafiz al-Qur’an. Seorang pahlawan yang terlatih untuk berperang. Dia antara remaja yang paling segak dan baik.

وأخبرته أن هذا الفتى خارج بعيدا من المدينة ، وإن جاءها سوف ترسل للجهاد معه ، وتقدمه هدية ، وترجو من الله له الشهادة.

Wanita itu memberitahu bahawa anaknya itu keluar jauh dari bandar. Sekiranya dia pulang…beliau ingin menghantar anaknya untuk keluar berjihad bersama Abu Qudamah. Dia ingin menjadikan anaknya sebagai hadiah dan berharap dari Allah agar anaknya itu mati syahid.

انتظر أبو قدامة مجيء الفتى فلم يأت، فسار بأصحابه المجاهدين من الرقة، متوجهين لقتال الروم، وساروا أياما…

Abu Qudamah ternanti-nanti ketibaan remaja tersebut akan tetapi dia belum pulang,  lantas  beliau bersama mujahidin yang lain bertolak meninggalkan Raqqah menuju ke arah lokasi peperangan dengan Rom..mereka meneruskan perjalanan selama beberapa hari.

وبينما كانوا سائرين لحق به ذلك  الفتى المجاهد الفترس على فرسه ، وكلم أبا، وعرفه على نفسه ، أنه ابن تلك المرأة و أن والده وإخوانه لقوا الله شهداء، وهو يريد أن ينال الشهادة مثلهم.

Semasa mereka meneruskan perjalanan mereka diekori oleh pahlawan berkuda dan dia bercakap dengan Abu Qadamah dan dia memperkenalkan dirinya bahawa dia ialah anak perempuan itu dan sesungguhnya Allah mengurniakan syahid kepada bapanya dan adik-beradiknya. Dia juga ingin mati syahid seperti mereka.

حاول  أبو قدامة أن يرده لصغر سنه  ولكن الفتى أصر وأخبره بأنه عارف بالفروسية والرمي، حافظ للقرآن، عالم بسنة رسول الله صلى الله عليه وسلم، وأنه يريد أن يكون الشهيد ابن الشهيد!

Abu Qudamah cuba untuk menghalang kerana umurnya yang masih muda tetapi budak itu berkeras untuk menyertai perang dan dia memberitahu bahawa dia mahir berperang dan merejam. Dia juga  menghafaz al quran mengetahui sunnah rasulullah dan dia ingin mati syahid anak kepada orang yang mati syahid.

وأخبر الفنى أبا قدامة أن أمه ودعته ، وأنها طلبت منه أن يحرص على الشهادة ، وأن لا يفر من الكفار  ولا يولهم الادبار، وان يهب نفسه لله ويطلب مجاورة ابيه و اخوانه واخواله الشهداء.

Dan pemuda itu memberitahu kepada Abu Qadamah bahawa ibunya mengucapkan selamat tinggal kepadanya dan dia menuntut daripadanya  supaya berusaha mendapatkan gelaran “SYAHID”
dan berpesan supaya jangan lari dari orang kafir dan jangan  berpaling dari medan perang.    Dan berpesan supaya menghadiahkan dirinya kepada Allah dan   meminta dari Allah untuk menemani     ayahnya dan saudara lelakinya dan pakcik-pakciknya yang telah mati syahid.

تأثر ابو قدامة بما سمع و اصطحب معه الفتى الفارس.  ولما اقتربوا من معسكر الروم حان وقت غروب الشمس ،وكان المجاهدين صائمين ، فتطوع الفتى الفارس بطبخ طعام إفطارهم.

Abu Qudamah terkesan  dengan apa yang dia dengar dari remaja pejuang lalu dia membawa remaja ini bersama. Apabila mereka sampai hampir dengan kem tentera Rom pada waktu matahari hendak terbenam. Pada masa ini para mujahidin sedang berpuasa. Remaja ini secara sukarela memasak makanan untuk pejuang berbuka puasa.

و نام الفتى نومة ،و نظر إليه أبو قدامة ، فإذا يضحك أثناء نومه ، فدعا أصحابه إلى أن ينظروا له وهو يضحك ،متعجبا من ذلك.

Remaja itu tidur seketika ( sebelum maghrib). Abu Qudamah melihat kepadanya dan mendapatinya tertawa semasa tidur. Abu Qudamah memanggil kawan-kawannya yang lain untuk melihat remaja itu yang tertawa. Dia kagum dengan apa yang dia lihat.

فلما أن يستنقظ  الفتى الفارس سأله أبو قدامة و أصحابه عن سبب ضحكه أثناء نومه، فأخبرهم انه راى رؤيا فى منامه اضحكته !
أخبرهم أنه رأي نفسه في رو ضة خصراء، وفى وسطها قصر من ذ هب و فضه ، و عليه ستور مر خا ة، و في القصر جوار وجههن كالأقمار، و لما رأينه نزلن إليه لير حبن به، فمد يده لإحداهن، فقلن له : لا تتعجل.

Apabila remaja itu bangun , Abu Qudamah dan sahabat-sahabatnya  bertanya kepadanya sebab dia tertawa semasa tidur. Remaja itu memberitahu  kepada mereka  bahawa dia bermimpi sesuatu yang menyebabkan dia tertawa.  Dia memberitahu bahawa dia melihat dirinya dalam taman yang hijau dan di tengahnya terdapat istana yang dibuat dari emas dan perak. Istana itu tertutup pintunya. Di istana ada bidadari-bidadari yang wajah mereka bagaikan bulan. Apabila mereka nampak remaja tersebut mereka turun untuk mengalu-alukannya. Beliau menghulur tangan kepada seorang dari mereka lalu mereka berkata kepadanya: Jangan tergesa-gesa.

فصعد الى القصر فرأى جارية كأنها الشمس، وحسنها يبهر البصر، فرحبت به، وأخبرته أنه لها وأنها له، ولما مد يده إليها قالت له: لا تتعجل، والميعاد بيني و بينك غدا عند صلاة الظهر، فأبشر..

Anak muda itu naik ke istana, lalu dia melihat bidadari wajahnya seperti matahari. Kecantikannya memukau pandangan. Dia menyambut dan mengalu-alukan remaja tersebut dan menyebut dia dia diciptakan Allah untuk remaja itu dan remaja itu dia.Remaja itu menghulurkan tangannya kepadanya dan dia(wanita) pun berkata :jangan tergesa-gesa, waktu perjanjian antara aku dengan kamu pada hari esok selepas solat zohor…

فاستبشر الفتى الفارس وضحك فرحا في نومه.

Remaja pejuang itu bergembira dengan berita itu dan ketawa kegembiraan di dalam  tidurnya.

وفي الصباح وصلوا معسكر الروم، ونشبت المعركة عنيفة، وهجم الروم على المجاهدين، فتصدى لهم الفتى الفارس مع اخوانه المجاهدين، وحاربهم ببسالة، وقتل منهم كثيرين.

Pada waktu pagi, mereka sampai ke kem tentera rom. Berlakulah peperangan yang sengit. Rom menyerang para mujahidin. Remaja tersebut masuk ke medan pertempuran bersama rakan-rakan pejuang yang lain. Mereka memerangi musuh dengan hebat sekali. Ramai yang terkorban dalam pertempuran ini.

وطالت المعركة وقتل أناس من الفريقين، وانتهت المعركة بانتصار المسلمين. وراح أبو قتادة يبحث عن الفتى الفارس. فإذا به صريعا جريحا، والدماء تنزف من جسمه، وقد علاه الغبار.

Peperangan berpanjangan sehingga ramai tentera yang terkorban dari kedua-dua belah pihak. Peperangan berakhir dengan kemenangan tentera islam. Abu Qudamah pun pergi mencari remaja pejuang. Akhirnya dia berjumpa remaja tersebut dalam keadaan cedera parah. Darah mengalir dari tubuhnya dan tubuhnya dipenuhi debu.

ولما أقبل عليه أخبره أن رؤياه قد صدقت, وأن الحورية التي رآها في المنام واقفة على رأسه، تنتظر خروج روحه!

Dan adapun ketika menjumpainya, dia berkata mimpinya benar.  Bidadari yang dijumpainya dalam tidur sedang berdiri dikepalanya menanti saat keluarnya roh.

وطلب الفتى أبا قدامة أن يأخذ ملابسه المضمخة بدمائه لأمه، لتعلم أنه لم يضيع وصيتها. ثم نطق بالشاهدين، وأسلم روحه ولقي الله شهيدا. فكفنوه في ثيابه, ودفنوه في مكانه.

Remaja itu meminta dari Abu Qudamah untuk mengambil pakaiannya yang berlumuran darah untuk dibawa kepada ibunya supaya ia tahu bahawa anaknya tidak melupakan wasiat ibunya. Kemudian dia mengucap dua kalimah syahadah dan menghembuskan nafasnya yang terakhir untuk kembali kepada Allah sebagai seorang syahid. Mereka mengkafannya bersama pakaiannya dan mengebumikan jezaha di tempat dia syahid.

وعاد أبو قدامة إلى الرقة, ومر من أمام بيت المرأة, أم الشهيد, فشاهد أخته الفتاة الصغيرة تقف على باب البيت تسأل القادمين عن أخبار أخيها المجاهد. فاستأذن أن يكلم أمها.

Abu Qudamah pun kembali ke bandar Raqqah dan melalui di hadapan rumah wanita si ibu kepada remaja yang syahid. Dia melihat adik perempuannya di pintu rumah dan bertanya kepada tentera yang pulang untuk mengetahui berita abangnya seorang pejuang. Abu Qudamah meminta izin untuk bercakap dengan si ibu.

خرجت أمها, ولما رأته قالته: أجئت معزيا أم مبشرا يا أبا قدامة؟

قال لها: ما الفرق بين الشارة و التعزية؟

Ibunya keluar. Apabila dia melihat Abu Qudamah dia berkata: “Adakah kamu datang untuk mengucapkan tazkiah atau tuan membawa berita gembira wahai Abu Qudamah?

Abu Qudamah bertanya: Apakah beza antara berita gembira dengan ucapan takziah.

قالت: إن رجع ولدي سالما معكم فأنت معز, وإن قتل ولدي شهيدا في سبيل الله فأنت مبشر!

Sekiranya anakku pulang dengan selamat  maka kamu membawa berita takziah, dan sekiranya anakku terbunuh sebagai orang yang mati syahid di jalan Allah, anda membawa berita gembira.

قال لها: أبشري لقد قبل الله هديتك, ولقي ابنك الله شهيدا.

ففرحت و قالت: الحمدلله الذي جعله ذخيرة لي يوم القيامة!!

Dia berkata kepadanya: Bergembiralah! Allah s.w.t telah menerima hadiah kamu, anakmu telah bertemu dengan Allah sebagai syahid. Maka wanita Raqqah itu sangat gembira dan berkata:

“Segala puji bagi Allah yang menjadikan dia sebagai simpananku di akhirat.”

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s