NOTA 28 RAMADAN DEMI MASA

NOTA 28 RAMADAN : “DEMI MASA SESUNGGUHNYA MANUSIA DALAM KERUGIAN”

Firman Allah s.w.t dalam surah al-Asr:

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ

وَالْعَصْرِ (1) إِنَّ الْإِنْسَانَ لَفِي خُسْرٍ (2) إِلَّا الَّذِينَ آَمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ (3)

Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

Sesungguhnya nikmat Allah kepada hambanya tidak terhitung dan tidak mungkin dihitung kerana terlalu banyak. Firman dalam Surah Ibrahim ayat 34.

وَإِنْ تَعُدُّوا نِعْمَةَ اللَّهِ لَا تُحْصُوهَا

Maksudnya: Jika kamu menghitung nikmat Allah nescaya lemahlah kamu menentukan bilangannya.

Antara nikmat yang paling utama ialah nikmat keimanan kepada Allah swt dan nikmat islam. Begitu juga nikmat kesihatan dan keafiatan antaranya pancaindera- pendengaran , penglihatan, hati ,  sihat wal afiat yang  menjadi tunggak kepada pergerakan manusia. Nikmat yang ketiga ialah nikmat ilmu. Nikmat besar yang tidak akan terhenti dalam mengangkat kedudukan manusia dalam menentukan kebahagian mereka dunia dan di akhirat. Ilmu adalah satu nikmat yang tinggi. Menuntut ilmu adalah suatu nikmat, mendapatkan manfaat daripada ilmu adalah nikmat. Yang keempat antara nikmat yang paling  besar adalah nikmat MASA. Nikmat masa yang diberikan oleh Allah SWT. Sebab itu kita lihat di dalam al-Qur’an dan hadis sangat banyak ayat- ayat yang mengisyaratkan kepada kita betapa pentingnya kita menghargai nikmat masa. Antaranya firman Allah dalam surah Al-Nisa’ ayat 103.

إِنَّ الصَّلَاةَ كَانَتْ عَلَى الْمُؤْمِنِينَ كِتَابًا مَوْقُوتًا

Sesungguhnya solat  itu adalah satu ketetapan yang diwajibkan atas orang-orang yang beriman, yang tertentu waktunya.

Ayat ini menjelaskan kepada kita kefarduan solat yang dilalukan mengikut waktu yang ditetapkan oleh Allah SWT. Ini dijelaskan lagi oleh  Nabi SAW :

وعن ابن مسعود رضي الله عنه ، قال : سألت رَسُول اللهِ صلى الله عليه وسلم  أيُّ الأعْمَالِ أفْضَلُ ؟ قَالَ : (( الصَّلاَةُ عَلَى وَقْتِهَا ))

Diriwayatkan oleh Abdullah ibnu Mas’ud katanya, aku bertanya kepada Rasulullah SAW, apakah dia amalan yang paling disukai oleh Allah? Lantas baginda menjawab, solat pada waktunya. (HR Bukhari , Muslim, At Tarmizi dan An Nasa’i).

Ibadah solat yang berulang ulang 5 kali sehari semalam menanamkan suatu sifat dalam jiwa seorang muslim iaitu akhlak menjaga masa. Akhlak menepati waktu , prihatin terhadap masa untuk mencapai suatu matlamat.

Nabi SAW dalam banyak hadis menjelaskan kepada kita betapa besarnya nilai waktu. Dari Ibnu Abbas , sabda Rasulullah SAW:

نِعْمَتَانِ مَغبونٌ فيهما كَثيرٌ مِنَ النَّاسِ : الصِّحَّةُ ، وَالفَرَاغُ

“ Dua nikmat yang manusia sentiasa rugi dan lupa dan alpa iaitu nikmat kesihatan dan masa lapang. HR al-Bukhari.

Para salaf menjaga waktu dan mengisinya dengan perkara  perkara yang baik.  Adalah para salaf antara orang yang paling menjaga masa.

1)Diriwayat oleh seorang sahabat iaitu Abdullah Ibnu Mas’ud menyatakan:

“Tiada hari yang paling ku sesali daripada hari terbenamnya matahari kerana setiap saat ajalku berkurang dan amalan ku tidak bertambah.”

2) Kesungguhan Hamad bin Salamah

Beliau akan menghabiskan masanya dengan membaca hadis , majlis ilmu,  bertasbih dan solat. Berkata Al- Hafiz Az zahabi dalam kitab Tazkiratul Huffaz menyebut bahawa dia adalah seorang imam muhaddis. Al-Hafiz Qudwah Islam dilahirkan pada tahun 91 hijrah dan meninggal pada tahun 167 hijrah. Dia seorang yang pakar dalam ilmu  Bahasa Arab , faqih mengetahui ilmu sunnah.

Menurut Musa bin Ismail At- Tabuzaki, Aku tidak melihat Hamad bin Salamah ketawa. Aku bercakap benar. Aku mendapatinya  sentiasa sebut  membaca hadis atau membaca buku atau bertasbih dan mengerjakan solat. Demikianlah dia memberikan harinya. Berkata Yunus : Hamad bin Salamah meninggal ketika dia sedang mengerjakan solat.

3)Nilai Masa di sisi Abu Yusuf.

Imam Abu Yusuf antara murid Imam Abu Hanifah, beliau bersama Imam Abu Hanifah selama 17 tahun atau 29 tahun. Beliau tidak pernah ketinggalan solat subuh bersama Imam Abu Hanifah sehingga saat anaknya meninggal dunia dia hanya menghantar wakil untuk menguruskannya. Diriwayatkan olah Muhammad bin Qudamah berkata, Aku mendengar Su ja’ bin Makhlan mendengar  Imam Abu Yusuf berkata, Anak aku meninggal dunia dan aku tidak menghadiri urusan jenazahnya, tidak juga majlis pengebumiannya. Aku tinggalkan urusannya pada jiran jiran dan saudara saudara ku kerana bimbang ketinggalan kelas Abu Hanifah. Aku tidak mahu kehilangan suatu yang merugikan ku.

4)Ubaid bin Yaish, disuap untuk makan malam makan oleh kakaknya , selama 30 tahun untuk menulis hadis

5)Masa di sisi Ibnu ‘Asakir

Al-Hafiz Az Zahabi menyebut dalam kitabnya Tazkiratul Huffaz berkaitan dengan Abu Al Qasim Ibnu ‘Asakir  pengarang karya yang banyak dan penulis kitab  At Tarikh Al Kabir yang dilahirkan pada tahun 499 hijrah. Beliau menuntut  ilmu di Damsyik dan mengembara menuntut ilmu selama 22 tahun . Beliau menuntut di Baghdad, Makkah , Kuffah , Naisabur ,Asbahan , Bahrah. Bilangan guru beliau seramai 1300 orang dan lebih daripada 80 guru perempuan. Jumlah karya yang dihasilakan oleh beliau lebih daripada 50 buah buku.

Berkata anaknya Al Muhaddis Bahahudin Al Qasim : “ Adalah bapaku sentiasa menjaga solat jemaah, membaca Alquran . Beliau khatam setiap hari Jumaat dan pada bulan Ramadhan beliau akan khatam setiap hari. Beliau akan beriktikaf di Menara Timur di Masjid Damsyik. Beliau membanyakkan solat sunat dan berzikir . beliau menghidupkan malam nisfu syaaban , malam 2 hari raya aidilfitri dan aidiladha dengan mengerjakan solat dan berzikir dan bermuhasabah terhadap waktunya yang telah pergi .

Catatan: Nota ini dipetik dari buka “Qimah al-Zaman ‘Inda al-‘Ulama”- NiLai masa di sisi ‘Ulama..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s