NOTA 17 RAMADAN ” SEBAIK-BAIK KAMU ORANG YANG BELAJAR DAN MENGAJAR AL-QUR”AN

NOTA 17 RAMADAN “ SEBAIK-BAIK KAMU ORANG YANG BELAJAR AL-QUR’AN DAN MENGAJAR AL-QUR’AN”

 RAYUAN INFAQ RAMADAN 1436H

1.TAHFIZ AL-HAKIM JENGKA 15 PAHANG YANG BARU DILAKUKAN ACARA PECAH TANAH SEBELUM RAMADAN MAYBANK-156141528644

2.DANA PEMBANGUNAN PUSAT PENDIDIKAN ISLAM AN-NUR, KOTA KINABALU FASA KE-3- RM100,000 DIPERLUKAN UNTUK MEMBINA BANGUNAN 1 BLOK, BANK ISLAM 10 0160 1008 4808, MAYBANK 56 02 1400 2770, KUWAIT FINANCE HOUSE- 0091 4000 1132

3-DANA WAKAF KENDERAAN MAAHAD TAHFIZ DARUL HADIS SABAH- MAYBANK 563046310726 DI ATAS NAMA DARUL HADIS MANAGEMENT

4.MA’HAD DIRASAT DINIYYAH (MADAD), KG TEMIN, BANK ISLAM: 06082010009239, MAYBANK 55601106264

      

Antara nikmat yang paling besar ialah nikmat al-Qur’an yang menjadi kitab petunjuk. Tidak akan rugi orang yang menjadikan al-Qur’an sebagai teman  hidup. Bulan Ramadan telah dipilih oleh Allah s.w.t. untuk menurunkan al-Qur’an secara sekaligus sebelum ia diturunkan secara berperingkat-peringkat.  Apa sahaja yang dilakukan untuk al-Qur’an insya-ALLAH akan mendapat ganjaran di sisi Allah, mencintainya, mempelajarinya, membacanya, memahaminya, mengamalkannya serta mengajak orang kepada al-Qur’an. Apa yang cuba dikupas dalam catatan ini adalah berkaitan hadith  Nabi saw:

عن عثمان بن عفان رضي الله عنه ، قَالَ : قَالَ رسول الله صلى الله عليه وسلم  : ((  خَيْرُكُمْ مَنْ تَعَلَّمَ الْقُرْآنَ وَعَلَّمَهُ )) رواه البخاري .

Maksudnya: SEBAIK-BAIK KAMU ORANG YANG MEMPELAJARI AL-QUR’AN DAN MENGAJARNYA. HR AL-BUKHARI

Sempena ramadan kali ini, saya membuat catatan berkaitan dengan guru al-Qur’an saya :

Al-Marhum al-Syaikh Ibrahim Rummanah ( 1345-1420H)

Dalam ruang ini penulis cuba mencatat sedikit berkaitan guru al-Qur’an beliau yang belum pernah dicatat oleh beliau sebelum ini  iaitu al-Marhum Syaikh Ibrahim Rummanah yang meninggal pada tahun 2000. Penulis belajar al-Quran dan khatam bersama syaikh secara beramai-ramai di masjid Universiti of Jordan dalam program Kursus Lanjutan Bacaan al-Qur’an dan tajwid.

Penulis cuba mencari artikel yang ditulis berkaitan syaikh Ibrahim Rummanah oleh profesor Dr. Ahmad Shukri dalam majalah al-Furqan yang diterbitkan oleh Jam’iyyah al-Muhafazah ‘Ala al-Qur’an Jordan tetapi belum diberi rezeki untuk menemui semula. Justeru catatan saya adalah berdasarkan ingatan dan maklumat yang sangat sedikit melalui carian internet.

Menurut cerita syaikh beliau pernah bertugas lebih dua puluh tahun di Kuwait sebelum dia berhijrah ke Jordan pada awal 1990 kerana perang Teluk yang berlaku pada masa itu. Apabila membuat carian diinternet saya menemui satu artikel yang menyatakan syaikh bertugas sebagai penyemak al-Qur’an untuk rakaman al-Quran di radio Kuwait pada tahun  1960 an.

Alhamdulillah kami belajar al-Qur’an dengannya selama setahun iaitu pada sesi pengajian 1998/1999 setelah mengikuti kursus asas tajwid pada sesi pengajian 1997/1998 selama satu semester. Dalam  kursus lanjutan pengajian al-Qur’an. 90 peratus pengajian ialah secara talaqqi dan musyafahah cuma bacaannnya adalah secara beramai-ramai. Syaikh suka bercerita pengalamannya yang diselit semasa kami belajar membaca al-Qur’an dengan beliau.

Syaikh meninggal dunia pada tahun 1420H/2000 pada hari Khamis semasa beliau telah berwuduk dan ingin keluar dari rumahnya di Amman untuk menghadiri majlis yang dianjurkan oleh Jam’iyyah al-Muhafazah ‘Ala al-Qur’an al-Karim di daerah al-Zarqa’ kira-kira 20 KM dari bandar Amman.  Jenazah beliau disolatkan di masjid Universiti of Jordan selepas solat fardu Jumaat. Solat jenazah diimamkan oleh al-marhum Syaikh Dr. Fadl Hassan ‘Abbas seorang alim al-Qura’n khususnya dalam bidang tafsir dan kemukjizatan al-Qur’an.

Apa yang kami tidak boleh dilupakan ialah perasaan hati kami untuk mengiringi jenazah syaikh ke tanah perkuburan Islam Sahab yang merupakan tanah perkuburan yang paling luas di ibu kota Amman. Jaraknya lebih kurang 15KM dari masjid universiti. Pada masa ini untuk ke sana kami perlu menaiki kereta dan tidak ada orang yang kami kenal. Pengangkutan utama pelajar-pelajar Malaysia di Jordan ialah bas dan teksi…Dalam perasaan hati yang benar-benar ingin mengiringi syaikh, tiba-tiba seorang Arab yang tidak dikenali bertanya dan akhirnya dia mengajak kami untuk ke tanah perkuburan….

Berdasarkan carian internet syaikh Ibrahim Rummanah pernah belajar di Ma’had al-Qira’at dan bahasa Arab di Universiti al-Azhar. Antara guru al-Qur’an beliau ialah  syaikh Muqri’ Husain Abu Isninah (1887-1967 @ 1304-1387). Beliau adalah guru al-Quran di Masjid al-Ibrahimiyah Palestin. Selepas 40 hari dari kelahirannya di bandar Khalil, Palestin , beliau dibawa oleh keluarganya ke Mesir. Semasa berusia setahun setengah beliau ditimpa penyakit yang menyebabkannya buta. Di sana bapanya telah menghantar beliau mengajar al-Qur’an dengan al-Kuttab al-Syaikh Ibrahim al-Maghribi.  Sebahagian besar dari al-Qur’an dihafaz dengan al-Syaikh Ibrahim al-Maghribi sehingga gurunya ini meninggal dunia.  Syaikh Husin berjaya menghafaz al-Qur’an semasa berusia 9 tahun.

Syaikh Husin kemudianya belajar dengan syaikh al-Muqri’ Muhammad bin Hasan al-Faham dan menghafaz matan al-Syatibiyah dan al-Durrah  dengan gurunya ini. Melalui Tariqah al-Syatibiyyah dan al-Durah  dia belajar  Qiraat sepuluh al-Sughra dan mendapat ijazah sanad bersambung kepada Rasullullah saw melalui jalan gurunya Syaikh al-Muqri’ Ibrahim bin Sa’d bin ‘Ali pada hari Jumaat 16 Muharram tahun 1333H bersamaan 4 Disember 1914.

Syaikh Ibrahim bertalaqqi dengan syaikh Husain dan mendapat dari beliau ijazah Qira’ah al-Sab’ah melalui Tariqah al-Syatibiyah.

Penuntut Syaikh Ibrahim Rummanah

Antara anak muridnya ialah Syaikh Muqri’ Abu Rif’at Muhammad Ali bin Muhammad bin Uthman. Anak kelahiran Jordan 1939. Beliau mengikuti kursus lanjutan tilawah al-Qur’an dan  tajwid yang dianjurkan oleh Markaz al-Thaqafi al-Islami (pusat Islam universiti). Beliau khatam dengan syaikh secara beramai dan mendapat ijazah umum. Beliau juga belajar dengan al-Marhum syaikh bacaan al-Qur’an dan ilmu tajwid  dalam program Diploma Lanjutan dalam ilmu tajwid dan Qiraat, Universiti of Jordan.

Antara anak muridnya juga ialah syaikh Dr. Ibrahim al-Jarami. Anak kelahiran Lubnan ini mendapat ijazah kedoktoran dalam bidang bahasa Arab, memiliki sijil dioploma program Diploma Lanjutan dalam ilmu tajwid dan Qiraat. Beliau menghafaz al-Quran semasa berusia 17 tahun. Beliau belajar al-Quran mengikut riwayat Hafs ditangan beberapa guru antaranya syaikh Mahmud Idris, syaikh Said al-‘Anbatawi dan Syaikh Ibrahim Rummanah.

* DISINI DICATATKAN  JUGA BERKAITAN PENGAJIAN AL-QURAN DAN TAHFIZ DI AL-HARAMAYN DAN PROGRAM TAHFIZ OLEH JAM’IYAH MUHAFAZAH AL-QUR’AN JORDAN.

PENGAJIAN TAHFIZ DI AL-HARAMAYN

Pengajaran tahfiz al-Qur’an di Masjid Nabawi dan secara lebih khusus di Masjidil Haram. Selain dari kuliah-kuliah ilmu berkitab sama ada di selepas subuh atau selepas maghrib…ia juga diimarahkan dengan pengajian yang berbentuk “ madrasah” pada sebelah siang…Pelajarnya belajar secara sistematik…Selepas subuh kalau di Madinah adalah halakah khas untuk mempelajari al-Qur’an manakala di Makkah selepas maghrib  ada halaqah menghafaz al-Qur’an. Kelas ini  terbahagi kepada dua kelompok. Kelompok pertama untuk kanak-kanak antara 4-9 atau 10 tahun….peringkat rendah ….bermula dengan pembelajaran untuk membaca al-Quran…seperti baca iqra’lah di tempat kita sampai kepada anak itu menghafaz al-Qur’an…kelompok kedua pula terdiri dari anak-anak yang sudah masuk peringkat sekolah menengah…Selepas maghrib mereka akan menghafaz al-Qur’an dan memperdengarkan “Tasmi’” bacaan al-Qur’an di hadapan guru…jumlah halaqahnya bukan satu tetapi ia sangat mengagumkan سبحان الله  puluhan halaqah al-Qur’an…bagi setiap kelompok sama ada kanak-kanak atau kelompok remaja….ما شاء الله  mereka ini berlumba-lumba untuk menghafaz al-Qur’an….Alhamdulillah penulis  sempat berkenalan dengan seorang Dr Fahmi…pemegang ijazah PHd dari Oxford university…berasal dari Lombok , Indonesia dalam pengembaraan mencari bahan-bahan semasa sedang melanjutkan pengajian di peringkat Phd…. …Dia berhijrah ke Makkah semasa usianya belasan tahun…belajar di sana dan membesar di sana dan kehidupannya penuh dengan menuntut ilmu …Dia kahwin lambat…umur 40 baru kahwin…isterinya juga dari Lombok…Indonesia…semasa penulis beriktikaf di masjidil Haram beliay berkenalan dengan beliau dan pada masa tu dia ada seorang anak lelaki yang berusia 6 atau tujuh tahun,,,masa ni anak dia sudah menghafaz hampir 10 juzuk al-Qur’an…سبحان الله…suasana di Makkah ini memberi contoh praktikal kepada halaqah menghafaz al-Quran di masjid yang disebut oleh Nabi (s.a.w)

Jami’yyah Muhafazah al-Qur’an Jordan

Persatuan menghafaz al-Qur’an Jordan diasaskan pada tahun 7 syawal 1411H bersamaan 2 April 1991. Ia didaftarkan di bawah Kementerian Kebudayaan Jordan pada 20 April 1991. Persatuan ini diasaskan oleh beberapa ulama Jordan seperti Dr. Ibrahim Zayd al-Kilani, Dr. Fadl Hassan Abbas rahimahullah, Dr. Solah al-Khalidiyy dan Dr. Ahmad Nawfal. Pada peringkat empat pusat persatuan ditubuhkan. Objektif penubuhan persatuan ini antaranya:

(a)Menimbulkan kesedaran di kalangan orang awam pentingnya menghafaz al-Qur’an dan mengkaji ilmu-ilmu yang berkaitan dengan al-Qur’an

(b)Menganjurkan kursus pengajaran al-Qur’an berdasarkan Qiraat al-Qur’an

(c) Mendirikan Ma’had al-Qiraat al-Qura’niah, perpustakaan dan melibatkan diri dalam usaha khidmat terhadap al-Qur’an dan Ulum al-Qur’an

(d) Mencetak bahan-bahan ilmiah berkaitan al-Qur’an, menghasilkan media eletronik

(e) Membina pusat-pusat tahfiz al-Qur’an di setiap bandar serta menanam semangat bersaing dalam menghafaz al-Qur’an dan menguasai ‘Ulum al-Qur’an

Sehingga kini sudah lebih 400 pusat tahfiz ditubuhkan di seluruh Jordan

Antara aktiviti yang dijalankan oleh pusat-pusat ini

1-Kursus asas dan lanjutan berkaitan hukum tajwid

2-Pertandingan menghafaz al-Qur’an secara tahunan sama ada sebahagian atau keseluruhan dalam pelbagai peringkat. Pertandingan ini disertai ribuan pelajar lelaki dan wanita

3-Program ijazah dan sanad di hadapan Qari yang berijazah. Lebih 8000 orang telah menerima ijazah dari persatuan

4-Program menghafaz al-Qu’ran yang mengambil masa dua bulan sehingga enam tahun. Sehingga 2010 hampir 2000 huffaz berjaya dilahirkan

5-Qawafil al-Qura’n ( Rombongan) yang dihantar ke kawasan terpencil  yang dihantar selama 3 hari sebulan untuk mengajar membaca al-Qur’an

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s